Cozonac pufos, după rețeta bunicii. Ingredientul secret pentru a avea cei mai gustoși cozonaci
Cozonac pufos, după rețeta bunicii. Nu este ușor să ai cozonaci pufoși și gustoși, ca ai bunicii, în zi de Sărbătoare. În România avem tradiția aceasta a cozonacului de sărbători. Este minunat să savurezi o felie alături de un pahar cu vin roșu, după ce te întorci de la sfânta slujbă de la Biserică.
Cozonacul nu este un preparat pe care îl poate face oricine, este migălos și cere pasiune și dragoste pentru a încânta pofticioșii.
Pentru aluat:
4 galbenusuri
1/2 litru de lapte
1 kg de faina
300 grame zahar
75 grame drojdie proaspata
100 ml ulei
1 lingurita sare
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
1 fiola esenta de vanilie
100 grame stafide
1 fiola esenta de rom
Pentru cremă:
150g nuci tocate marunt
8 linguri cacao
zahar pudra, dupa gust
50g stafide tocate
coaja de la o portocala
2 plicuri zahar vanilat
Se cerne făina cu sarea, stafidele se lasă în esența de rom pentru a absorbi aroma. Laptele se pune pe foc într-o oală, apoi adăugați și zahărul și amestecați până ce acesta se topește. Separat, intr-un castron mic, adauga drojdia si sfaram-o bine cu ajutorul degetelor. Amestec-o cu o lingura de zahar si adauga 8 linguri de lapte peste aceasta. Dupa ce s-a dizolvat complet, intareste maiaua cu faina. Las-o sa se dospeasca timp de cateva minute.
Intre timp, cu ajutorul mixerului bate bine galbenusurile, pana obtii o spuma. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie si de portocala si omogenizeaza compozitia.
Acum ca totul este pregatit te poti apuca de framantat aluatul. Asigura-te ca laptele este cald, nu fierbinte si incepe sa il incorporezi treptat in faina. Adauga apoi maiaua si framanta bine aluatul.
Incorporeaza si mixul de ou cu vanilie si coaja de portocala, si framanta pana obtii un aluat omogen. La final adauga uleiul cald si stafidele cu rom. Framanta totul foarte bine. Dacă dorești, poți înlocui uleiul cu un ingredient secret, care va conferi cozonacilor aroma celor făcuți de bunica. Este vorba de untură. Dacă aveți posibilitatea, puneți untură în loc de ulei, iar cozonacii vor avea parfumul copilăriei.
Acopera apoi ligheanul cu un prosop curat si tine-l la caldura pentru a se dospi.
Cat timp cozonacul se dospeste prepara umplutura, amestecand intr-un castron nucile, cacaoa, stafidele, coaja de portocale si zaharul vanilat. Adauga apoi zahar pudra dupa gust.
Imparte aluatul in patru parti egale. Din aceasta cantitate vei obtine doi cozonaci.
Continuarea – aici