Crin Antonescu, un personaj mai credibil decât înainte de demisie?

 

Ziarecom publică, sub titlul, Atentie la Crin Antonescu! (Opinii), materialul de mai jos, pe care îl reluăm integral.

 

Cine si-a inchipuit sau isi mai inchipuie ca printr-o lucratura desteapta un politician precum Crin Antonescu poate fi dat deoparte se insala: dupa demisii, cred ca fostul lider liberal a devenit un personaj politic mai credibil ca inainte, unul care a avut curajul si taria de caracter sa abandoneze o pozitie politica la care au muncit el si partidul sau atatia ani. De demonstrat.

S-a dat ordinul pe unitate?

Distribuie prietenilor

Daca pana la dezmembrarea USL unele fapte si ziceri ale lui erau doar rastalmacite de opozanti, incercandu-se matrasirea imaginii sale publice, dupa 24 februarie 2014 atacurile impotriva-i au fost bine tintite: au intrat in arena profesionistii.

Chiar prim-ministrul Victor Ponta afirma ca s-a „lucrat” pe doua cai: „s-a dat ordin pe unitate” sa fie atacat, lovit pe la spate, inclusiv de propriii colaboratori, apoi descurajat si scos din cursa prezidentiala pentru „ca in noiembrie sa nu se schimbe nimic”.

Intr-adevar, schema pusa in opera l-a determinat sa renunte. Am vazut ca a facut-o fara prea multe regrete si fandoseli avocatesti, dar surpriza s-a ivit abia dupa: retragerea intempestiva din prim-plan mi se pare ca a facut sa apara un politician al carui cuvant va cantari mai greu ca pana acum. Caci talentul sau oratoric, forta discursiva sunt, oricum am privi lucrurile, un atu de netagaduit.

Fereastra de oportunitate

Multi considera ca a renuntat prea usor. Dar, ca lider al unui partid a carui istorie de 139 ani se confunda cu evolutia Romaniei spre civilizatie si democratie, a rata sansa unica de a coagula in jurul PNL majoritatea formatiunilor de dreapta ar fi fost de neiertat, zic eu.

Fie a pregatit momentul singur, fie impreuna cu ceilalti lideri de dreapta, asa cum se vehiculeaza, decizia sunt sigur ca va intari dreapta romaneasca, iar istoria le va fi recunoscatoare.

In eventualitatea aproape sigura ca unirea dreptei va avea loc, realizarea unei forte puternice va contrabalansa puterea excesiva a PSD, aflat momentan la guvernare, urmand ca politica romaneasca sa se poata in sfarsit reforma.

In plus, se creeaza conditiile unei alternative clasice la Palatul Victoria: o legislatura – stanga si alta legislatura – dreapta.

Caci principiile rotativei guvernamentale tin de reforme continue si programe electorale atractive: in Anglia, in conditiile in care laburistii nu si-au putut reinnoi mesajul si imaginea, conservatorii lui Margaret Thacher au beneficiat de o lunga guvernare intre 1979 si 1990.

Iohannis si schemele

Urmeaza la sfarsitul lunii iunie congresul PNL cand Crin Antonescu a anuntat deja ca va sustine candidatura lui Klaus Iohannis la presedintia liberalilor. Dar, fiindca PNL si PDL oricum se vor uni, va fi nevoie de Crin Antonescu.

Nu cred ca numele sau va putea fi omis din diferite combinatii de leadership ale noii formatiuni, asa cum sunt convins ca viitoarele exercitii de buna guvernare nu il vor putea ocoli.

Nu stiu daca pot pune mare pret pe afirmatiile lui Victor Ponta: scenariul enuntat mai sus este foarte greu de acceptat cat timp Romania se vrea o tara democratica, cu Parlament, presa libera, servicii secrete multe pe cap de locuitor, iar aplicarea unor „scheme” ca aceea pomenita mai sus nu este la indemana oricui.

Faza de trecere: discursul

Cert este un alt lucru: ca singurul mare beneficiar al acesteia este previzibilul candidat la prezidentiale al PSD, Victor Ponta. Normal ca si-ar fi dorit un contracandidat comod, care sa nu-i incurce socotelile, iar Crin Antonescu nu era acela.

Asta nu vrea sa insemne neaparat ca in spatele jocurilor politice de care face vorbire s-ar afla eminentele cenusii ale social-democratilor in calitate de beneficiari. Ei insisi s-au obisnuit de cativa ani sa arate cu degetul in alta parte.

Deocamdata, in opinia mea, trebuie apreciat comportamentul fostului lider liberal: dupa o ezitare de cateva zile, ocoleste presa si televiziunile, iar de amestecul sau in ecuatia negocierilor intre PNL si PDL inca nu s-a plans nimeni. De asemenea, relatiile sale cu colegii liberali sau senatori si deputati sunt aceleasi ca intotdeauna.

Astept insa cu nerabdare sa vorbesc despre primul sau discurs dupa aceste evenimente.

(material preluat de la ziarecom)