Cum a ajuns Andrei Hrebenciuc la SIF Moldova la numai 28 de ani

Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai influenţi lideri politici din România din ultimii 20 de ani, a devenit la 28 de ani cel mai tânăr membru în consiliul de administraţie al unui SIF, fiind ales în aprilie 2013 în CA SIF Moldova.
În acel moment, întrebarea pe buzele tuturor era cum a reuşit un tânăr lector universitar de la ASE, fără experienţă pe piaţa de capital şi fără a deţine acţiuni la SIF Moldova, să câştige sprijinul acţionarilor într-o luptă care a avut ca miză administrarea unor active de 260 de milioane de euro, în care au fost implicate nume grele din businessul local, precum Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania? Cât de mult au contat relaţiile şi influenţa lui Viorel Hrebenciuc, care rămâne una dintre eminenţele cenuşii ale PSD, cu relaţii puternice în mediul de business, în această numire şi dacă cei care l-au susţinut pe Andrei Hrebenciuc în alegerile de la SIF Moldova aşteaptă ceva în schimb de la tatăl său?
„Nu am intrat pe influenţă politică. Am intrat susţinut într-un fel de o parte din cele două tabere, rupând o parte din voturile din cealaltă tabără şi în rest am făcut o muncă de asta de sacrificiu o lună încercând să conving cât mai multe fonduri să-mi dea votul. Cred că relaţiile tatălui meu au contat extrem de puţin. El a fost acolo în ziua respectivă, dar cu totul altă treabă“, a declarat Andrei Hrebenciuc într-un interviu din 2013 acordat ZF, unde a vorbit în premieră despre alegerea lui în CA de la SIF Moldova şi despre obiectivele sale ca membru al CA.
El a fost propus în consiliul de administraţie de către Diana le Bomin, sora lui Mihai Rotaru, unul dintre ceie mai puternici investitori de pe bursă, care controlează direct 5% din acţiunile SIF Moldova, iar indirect în jur de 10%, potrivit unor surse din piaţă.
andrei-main
„Eu pe Mihai (Rotaru – n. red.) îl cunosc de ceva timp şi am vorbit cu el înainte de a-mi depune candidatura, iar celelalte discuţii le-am avut ulterior. Am avut discuţii cu multe fonduri de investiţii, m-am întâlnit şi cu cei de la Banca Transilvania. Îl cunosc pe domnul Ciorcilă şi am o părere foarte bună despre el. În final am luat voturi şi dintr-o parte şi din cealaltă“, a explicat el.

Disputa din alegerile de la SIF Moldova a fost foarte strânsă, iar lupta s-a dat între două tabere. De o parte a fost tabăra Băncii Transilvania, condusă de Horia Ciorcilă, preşedintele şi fondatorul băncii şi unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Ardeal, care îşi dorea să preia controlul complet asupra CA, şi de cealaltă parte Mihai Rotaru şi câteva fonduri de investiţii, care au încercat să-i oprească pe cei de la Banca Transilvania, neavând suficiente acţiuni pentru a prelua controlul SIF. În final, grupul Banca Transilvania a obţinut trei locuri în CA prin Horia Ciorcilă, Radu Hanga, preşedintele BT Asset Management, şi omul de afaceri Octavian Radu, iar grupul lui Rotaru a obţinut nesperat două locuri prin Andrei Hrebenciuc şi Cătălin Iancu, preşedintele OTP Asset Management. Banca Transilvania ar fi câştigat mult mai clar dacă CNVM nu ar fi suspendat chiar în ziua AGA drepturile de vot pentru circa 5% din acţiunile SIF Moldova, deţinute de Banca Transilvania şi cehii de la Wood, pe motiv că aceştia ar fi acţionat în mod concertat.
Cine este Mihai Rotaru şi cum a ajuns el să-l susţină pe Andrei Hrebenciuc?
„Mihai Rotaru cred că este în prezent între primii cinci investitori autohtoni de pe piaţa de capital. Eu îl cunosc de aproximativ un an. Ne-am întâlnit întâmplător într-un grup de prieteni“, a declarat Andrei Hrebenciuc anul trecut.
Hrebenciuc a venit cu planuri mari în CA al SIF Moldova. „Ca miză personală şi din ce am discutat cu ceilalţi membri ai CA, am vrea să ne apropiem ca active de SIF Oltenia. Vrem să facem din SIF Moldova cel mai mare SIF din România“, a declarat Hrebenciuc anul trecut.
Articol preluat integral de pe Ziarul Financiar