• Home
  • Fapt divers
  • Cum a apărut cuvântul OK? Cea mai populară abreviere din limba engleză este de fapt o glumă

Cum a apărut cuvântul OK? Cea mai populară abreviere din limba engleză este de fapt o glumă

ok

Este probabil cel mai cunoscut cuvânt din lume şi unul dintre cele mai utilizate. Se estimează că s-a răspândit în 600 de limbi şi dialecte. Este greu de stabilit originea precisă a expresiei OK, dar una dintre ipoteze este aceea că ar fi pornit de la o glumă.

Au existat numeroase încercări de a explica apariţia acestei expresii care pare să fi fost folosită prima oară în SUA la mijlocul secolului al XIX-lea. Majoritatea sunt pure speculaţii. Nu pare deloc probabil, din dovezile lingvistice şi istorice, ca OK să provină din expresia scoţiană och aye, grecescul ola kala („este bine‟), indianul „choctaw oke‟ sau „okeh‟ („aşa este‟) sau din francezul „aux Cayes‟ („de la Cayes‟, un port din Haiti). Una dintre teoriile plauzibile este aceea că termenul a apărut în rândul sclavilor negri de origine vest-africană. Acesta reprezenta un cuvânt care înseamna „bine, aşa este‟ în diferite limbi din Africa de Vest.

O glumă între editorii unor ziare
O posibilă explicaţie a apariţiei termenului OK este aceea că s-a format ca o abreviere a lui „oll korrekt‟, o scriere greşită a „all correct‟, care era o expresie folosită în SUA anilor 1830.

Lingvistul Allen Walker Read, de la Universitatea Columbia, SUA, a avut curiozitatea să caute originea lui OK. El a descoperit că în jurul anilor 1830, tinerii din Boston foloseau abrevieri pe care le scriau greşit, intenţionat, pentru a se amuza. Aşa a apărut OW, o abreviere a lui „all wright‟, dar şi OK, o prescurtare pentru „all correct‟ sau „oll korrect‟ scris greşit în mod voit.

Cuvântul a apărut şi într-un articol din anul 1839,apărut în „Boston Morning Post‟, cel mai popular ziar din New England, ca o glumiţă între un editor de la publicaţia menţionată şi un altul de la ziarul „Providence‟.

Continuarea pe clickpentrufemei.ro

Parteneri