• Home
  • Fapt divers
  • Cum îngrijești begonia să înflorească ani de-a rândul. Află trucuri de la botaniști

Cum îngrijești begonia să înflorească ani de-a rândul. Află trucuri de la botaniști

begonie 1

  begonieBegoniile au flori spectaculoase, în culori vesele și forme extrem de variate. Cele mai iubite sunt speciile cu flori mari, bătute, cu petale franjurate, asemeni trandafirilor. Dar, pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de pretențioase. De multe ori, după ce cumperi begonia plină de flori, se usucă și moare în câteva zile. Iată câteva secrete care te ajută să o salvezi la timp!

Cultivatorii de elită au obținut, în ultimii ani, sute de specii de begonii cu flori mari și rezistente, în culori variate, de la alb și crem, la portocaliu, roz sau roșu de foc. Datorită frumuseții și eleganței lor deosebite, au devenit unele dintre cele mai îndrăgite plante de apartament. Begoniile sunt, la origine, plante tropicale, dar provin din regiunile montane de la tropice, astfel că iubesc mult răcoarea și umiditatea. Iată ce condiții de trai trebuie să le oferi acasă, pentru a le păstra sănătoase tot anul:

  • pământ reavăn, amestecat cu turbă, mușchi și nisip, să permită scurgerea apei;
  • umiditate ridicată, dar apa nu trebuie niciodată să băltească la rădăcina plantei;
  • temperaturile ideale nu trebuie să depășească 15 – 20°C ziua și 10°C noaptea;
  • un loc ferit de soare, dar multă lumină naturală;
  • ghiveciul trebuie să fie larg, dar de mărime medie, prevăzut cu găuri mari pentru scurgerea apei; ghivecele mari nu sunt indicate pentru aceste plante;
  • periodic, pământul din ghiveci trebuie săpat ușor cu o furculiță, să fie bine aerisit și permeabil.

Trucuri de la botaniști

Calitatea pământului din ghivece este esențială pentru begonii. De aceea, cultivatorii de elită folosesc numai pământ de frunze, îmbogățit cu mușchi (sphagnum) și perlit horticol care este, în esență, dioxid de siliciu sub forma unor granule mici și albe.

Când apar bobocii noi de floare, de obicei sunt câte 4 sau 5. Este bine să rupi bobocii laterali mai mici și să lași numai unul sau doi, pentru a crește florile cât mai mari.

Adaugă fertilizatori pentru plante cu flori cu eliberare prelungită. Acești fertilizatori sunt sub formă de granule și se adaugă în pământul din ghiveci primăvara. De câte ori uzi planta, granulele eliberează cantități mici de nutrienți pentru a hrăni planta.

Ce faci dacă s-a uscat begonia?

Chiar dacă florile și frunzele s-au uscat, tuberculul plantei poate fi salvat și poți avea din nou o plantă sănătoasă. Scoate rădăcina din pământ, taie tulpina la două degete deasupra ei și pregătește un alt ghiveci în care să o plantezi. Ține cont să folosești pământul potrivit și să îl sapi bine înainte de a pune tuberculul. Acesta se plantează cu partea concavă în sus, la trei, patru degete sub pământ. Se udă moderat, după ce s-a uscat pământul la suprafață și, în aproximativ o lună, va răsări o plantă nouă. Când crește prea înaltă, begonia îți arată că nu are suficientă lumină. Tunde-o scurt și mut-o lângă o fereastră.

Mai mult pe libertateapentrufemei.ro

Parteneri