CUM PUNEM VARZĂ LA MURAT, ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ

Marea majoritate a gospodinelor românce pun varză la murat, în fiecare toamnă. Fie că o folosim pentru sarmalele de Crăciun sau ca salată simplă de varză, varză a la Cluj etc., nu ar trebui să ne lipsească din gospodărie. Fă-o după pașii de mai jos și îți va ieși perfectă.

INGREDIENTE
• 20 de verze mici, cu frunză subțire
• 8 legături de cimbru uscat
• 15 crenguțe de mărar uscat
• 1-2 mâini pline de piper boabe
• 1 kg sare

Cum se pune varza la murat
1. Spală verzele pe rând, scobește-le de cotor și acolo toarnă puțină sare.
2. Adaugă pe fundul butoiului/butoaielor o parte din condimente. Apoi îndeasă bine, fiecare varză, pe rând, cât mai înghesuit posibil. Printre căpățâni, presară condimentele și restul de sare, astfel încât să ajungă peste tot. Toarnă apă deasupra.
3. Nu te îngrijora dacă îți rămân verze pe dinafară. Închide butoiul, pune ceva greu deasupra (pentru ca verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma) și deschide-l în 2-3 zile. Verzele dinăuntru se vor mai lăsa, și tu mai poți adăuga ce nu a încăput inițial.
4. Când vezi că începe să se formeze spumă la suprafață, e semn clar că fermentarea a început. Acum începe pritocirea (suflarea aerului înăuntru, cu ajutorul unui furtun), care trebuie făcută o dată la 3 zile, până la 3 săptămâni.
5. După circa 1 lună, varza se acrește.

Distribuie prietenilor

Sursa – retete.unica.ro