Cum să reduci grăsimile din sânge în mod natural

grasimi

Controlul nivelului de grăsimi din sânge este esențial pentru o viață lungă și sănătoasă. În acest articol poți descoperi cum să realizezi acest lucru prin metode naturale, respectiv prin adoptarea unui stil de viață echilibrat.

Ce înseamnă controlul grăsimilor din sânge?

Grăsimile din sânge, cunoscute și sub denumirea de lipide, sunt molecule organice esențiale pentru organism, îndeplinind numeroase funcții importante cum ar fi transportul și absorbția vitaminelor liposolubile, producția de hormoni și asigurarea energiei necesare organismului. Principalele tipuri de grăsimi din sânge sunt colesterolul și trigliceridele.

Colesterolul este un component esențial în structura celulară și este produs în mod natural de organism, dar poate fi, de asemenea, introdus în organism prin alimentație. Există două tipuri de colesterol – colesterolul „bun” (HDL) și colesterolul „rău” (LDL). Un nivel ridicat al colesterolului LDL poate contribui la formarea de depozite de aterom în artere, ceea ce crește riscul de a dezvolta ateroscleroză și boli cardiovasculare [1].

Trigliceridele sunt grăsimi care provin din alimentație, dar pot avea și origine endogenă. Acestea reprezintă principala formă de depozitare a energiei în organism. Un nivel ridicat de trigliceride poate fi asociat cu obezitatea, diabetul și alte afecțiuni metabolice.

Menținerea unui nivel normal al grăsimilor din sânge este esențială pentru prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Un nivel ridicat al grăsimilor din sânge poate duce la formarea de plăci în artere, care pot restricționa fluxul de sânge sau se pot rupe, formând emboli care blochează fluxul de sânge în arterele mici din creier (accident vascular cerebral) sau inimă (infarct miocardic) [2].

Recomandări alimentare pentru controlul grăsimilor din sânge

Pentru a controla concentrația de grăsimi din sânge, este esențial consumul de alimente cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și trans: legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe. Alimentele bogate în fibre, precum legumele și cerealele integrale, pot ajuta la scăderea nivelului de grăsimi din sânge. De asemenea, se recomandă consumul de proteine slabe, precum pește, pui sau curcan, în locul cărnii grase sau a produselor lactate integrale.

Alcoolul poate crește nivelul de grăsimi din sânge. Este recomandat să se limiteze consumul de alcool sau, dacă este posibil, să se evite complet. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul moderat de alcool ar trebui să fie de maximum 14 unități de alcool pe săptămână pentru bărbați și 7 unități pentru femei (1 unitate de alcool = 10 ml de alcool pur) [3].

Alimentele procesate conțin, adesea, o cantitate mare de grăsimi nesaturate, motiv pentru care se recomandă a fi evitate. Ele pot fi înlocuite cu alimente naturale, neprocesate sau cât mai puțin procesate.

De asemenea, este important să incluzi în alimentație o serie de alimente cu efect hipocolesterolemiant recunoscut. Informează-te, de pildă, despre beneficiile smochinelor sau alte turmericului și vezi cum le poți include în dietă [2].

Exercițiile fizice și impactul lor asupra nivelului grăsimilor din sânge

Exercițiile fizice regulate reprezintă un factor esențial în controlul grăsimilor din sânge și în menținerea unei sănătăți optime. Ele aduc numeroase beneficii pentru organism, contribuind la reducerea nivelului de grăsimi și la îmbunătățirea profilului lipidic. 

Exercițiile fizice ajută la creșterea ratei metabolice, ceea ce înseamnă că organismul arde mai multe calorii și grăsimi, chiar și în repaus. Astfel, exercițiile fizice contribuie la reducerea depozitelor de grăsimi în organism și la îmbunătățirea compoziției corporale [4].

Nu toate exercițiile sunt egale în ceea ce privește controlul grăsimilor din sânge. Exercițiile cardiovasculare, precum alergatul, înotul sau ciclismul, sunt cele mai eficiente, deoarece antrenează inima și plămânii, îmbunătățind circulația sângelui, crescând consumul de oxigen și intensificând arderea grăsimilor [1].

Pentru a obține rezultate optime în controlul grăsimilor din sânge, este recomandat să se practice exerciții fizice de intensitate moderată spre înaltă cel puțin 30 de minute pe zi, în majoritatea zilelor din săptămână. Aceasta poate include activități precum mersul rapid, alergatul sau înotul. De asemenea, este important să se mențină un program regulat de exerciții fizice, pentru a obține beneficii pe termen lung [3].

Suplimente pentru controlul grăsimilor din sânge

Suplimentele pentru controlul grăsimilor din sânge pot fi de mare ajutor în menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și trigliceridelor. Printre cele mai populare și eficiente suplimente se numără omega-3, niacina, fibrele solubile și coenzima Q10.

Omega-3 este un acid gras esențial care are numeroase beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Acesta este prezent în peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și heringul, dar poate fi și suplimentat sub formă de capsule sau ulei. Studiile au arătat că omega-3 poate reduce nivelul trigliceridelor din sânge și poate crește nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun). De asemenea, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și protecția împotriva formării cheagurilor de sânge [2].

Niacina, sau vitamina B3, este un alt supliment eficient pentru controlul grăsimilor din sânge. Acesta poate crește nivelul colesterolului HDL și reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău) și al trigliceridelor. 

Fibrele solubile ajută la controlul grăsimilor din sânge prin absorbția colesterolului și a grăsimilor din alimente. Acestea se găsesc în alimente precum ovăzul, orzul, lintea și fasolea. Există și suplimente pe bază de fibre solubile, care pot fi administrate pentru a asigura un aport zilnic adecvat [4].

Coenzima Q10 este un antioxidant puternic care poate ajuta la controlul grăsimilor din sânge prin reducerea oxidării colesterolului LDL. Acesta poate fi găsit în mod natural în alimente precum carnea de vită și peștele gras, dar și ca supliment.

Este important de menționat că suplimentele pot avea efecte secundare și pot interacționa cu alte medicamente. De exemplu, niacina poate interacționa cu medicamentele pentru diabet sau pentru tensiunea arterială. Este recomandat să discuți cu medicul înainte de a începe orice regim de suplimente pentru controlul grăsimilor din sânge [1].

În acest articol ai găsit o serie de recomandări utile despre cum să reglezi cantitatea de grăsimi din sânge, printr-o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și anumite suplimente alimentare. Toate acestea pot contribui la controlul trigliceridelor și colesterolului din sânge, îmbunătățind sănătatea cardiovasculară.

Parteneri