AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum se schimba treptele de viteza la o motocicleta?

Motocicleta este un vcehicul care iti ofera multa adrenalina, senzatii de aventura, precum si o stare in care te face sa te simti puternic. Motocicleta este, insa, un vehicul care care multa abilitate la manevrare, atat la pornire, cat si la schimbarea treptelor de viteza, folosind o pedala schimbator viteze.

Care sunt bazele pilotajului unei motociclete?

Inainte de a incepe sa frecventezi cursurile unei scoli de motociclism, se recomanda sa citesti cateva notiuni de baza referitoare la bazele pilotajului unei motociclete.

Motociclismul este un sport foarte “distractiv”, dar este important sa inveti cum sa mergi cu respectul si grija pe care le merita. Luand aceasta atitudine, nu te va asigura doar ca vei intra in aceasta activitate cu risc ridicat cu mai multa grija de sine si incredere, dar va face, de asemenea, si intreg “procesul” mai placut.

Probabil stii deja ce fel de motocicleta vrei sau poate ca nu, dar in orice caz gandeste- bazele motociclismului iti vor fi utile toata viata, atat la nivel teoretic, cat si practic.

Chiar daca doar ce ai invatat sa mergi sau esti deja un profesionist, aminteste-ti sa porti tot timpul echipamentul de protectie.

Inainte de a-ti “incredinta” viata motocicletei, va trebui sa fii sigur că este pregatita sa iasa pe drum. Ai mai jos o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le verifici inainte de fiecare iesire, dupa cum urmeaza:

-cauciucurile si rotile

-manetele de ambreiaj, frana si cablurile aferente

-luminile, bateria, oglinzile

-uleiul (adica nivelul uleiului)

-suspensia, lantul.

-cricul

Urca-te si acomodeaza-te

Depinzand de inaltimea ta si a motocicletei, sa “arunci piciorul” peste aceasta poate deveni o manevra cam incomoda.

Apropie-te de partea dreapta a motocicletei, stabileste-ti echilibrul printr-o usoara aplecare deasupra rezervorului si a ghidoanelor. Cu toata greutatea pe piciorul dreapt, ridica piciorul stang peste motocicleta.

Atentie! Sa ridici suficient de mult piciorul!

Odată urcat pe motocicleta, poti sa te lasi pe sa . Acum este un moment oportun pentru a te asigura ca oglinzile sunt bine reglate. Acomodeaza-te cu pozitia scaritelor enduro, daca folosesti o motociclerea enduro, precum si cu cea a semnalizatoarelor, claxonului si a luminilor.

Fiecare motocicleta este diferita, iar petrecerea a putin timp pentru a te familiariza cu controalele iti va fi de mare ajutor.

Schimbarea treptelor de viteza

Schimbarea treptelor de viteza se realizeaza dupa un protocol prestabilit cu ajutor unei pedale schimbator viteze, dupa un anumit tipar.

Schimbarea vitezelor pe o motocicleta se realizeaza „in sus“ si „ in jos“.

Prima dintre aceste mijloace pe care trebuie sa includa o treapta de viteza mai mare. Pentru a face acest lucru, include primul transfer, si astfel imbunatateste viteza motocicletei, si apoi treci treptat la treapta imediat prin scaderea turatiei motorului. In acelasi timp, vei strange si maneta ambreiajului, care se va elibera dupa efectuarea operatiunii.

Toate miscarile care se efectueaza cu ajutorul unei pedale schimbator viteze ar trebui sa fie line, facute cu maxima eleganta si prudenta. In acest fel, te vei asigura ca sistemul de transmisie al motociclerei nu se deterioareaza.

Se angreneaza utilizarea pedalei de schimbator viteze extrem de fin, iar ambreiajul de comutare se elibereaza odata cu pedala. Inainte de pornirea motocicletei, nu uita sa pui maneta schimbatorului de viteza pe neutru.

Pentru a intra in prima treapta de viteza, maneta se impinge in sus.

Schimbarea in jos a vitezelor

Schimbarea vitezelor in jos poate fi mult mai dificila de efectuat fin, decat schimbarea in sus.

Iata cum se face:
• opreste accelerarea;
• strange ambreiajul si accelereaza putin, cu o miscare ferma, impingi schimbatorul de viteze in jos cat de departe merge si il eliberezi, actionand pedala schimbator viteza cu temeinicie;
• elibereaza ambreiajul complet, dar gradual, in timp ce accelerezi, pentru a ajusta viteza motorului cu viteza dorita de mers.

Asigura-te ca mergi suficient de incet cand schimbi intr-o treaptă inferioara. Daca mergi prea repede, motocicleta te va zdruncina si roata din spate se poate bloca. Acest lucru este mai probabil sa se intample cand schimbi in treapta intai sau cand mergi in panta.

In aceste imprejurari, trebuie sa folosesti franele pentru a incetini suficient pentru a schimba viteza in siguranta.

Schimbarea vitezelor in viraje

Nu schimba vitezele in viraje, decat in situatii exceptionale, actionand corespunzator pedala schimbator viteze. O schimbare brusca a puterii pe roata din spate o poate bloca sau rasuci, provocand un derapaj cu urmari extrem de grave. Cel mai bine este sa schimbi vitezele inainte de intrarea in viraj.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!