AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum transformi cașcavalul românesc într-un deliciu american: „Mult mai mult decât simple paste cu brânză”

Deși celebrele paste mac and cheese sunt cunoscute de toată lumea, modul lor de preparare rămâne o enigmă pentru mulți, în ciuda faptului că rețeta este, în realitate, extrem de simplă.

Acest fel de mâncare clasic se poate găti într-un timp foarte scurt, secretul constând în utilizarea unei brânze Cheddar de calitate sau a unui cașcaval echilibrat, care să nu fie nici excesiv de sărat, nici prea dulce. Pentru cei care doresc o notă aromatică distinctă, rețeta permite adăugarea unui strop de cașcaval afumat.

Istoria acestui preparat începe în 1784, moment în care Thomas Jefferson, înainte de a deveni președinte al Statelor Unite, a fost trimis ca ambasador în Franța. Acesta a fost însoțit de James Hemings, un bucătar afro-american care avea statutul de sclav, sclavia nefiind abolită la acea vreme.

Jefferson a dorit ca Hemings să fie instruit în arta culinară franceză, pentru ca la întoarcerea în țară să poată gestiona bucătăria de la reședința sa din Monticello, Virginia. Relația dintre cei doi era una apropiată, complicată și de o legătură de rudenie prin alianță, în ciuda diferențelor de statut social.

James Hemings este cel care a adus rețeta de paste cu brânză în America. După cinci ani petrecuți la Paris, acesta s-a întors cu numeroase tehnici gastronomice și rețete, inclusiv cea de mac and cheese, un preparat comun în Europa acelor vremuri, în țările cu tradiție în producția de brânzeturi.

Ulterior, popularitatea acestor paste a crescut semnificativ odată cu valul de imigranți italieni, devenind o parte integrantă a tradiției culinare americane. Industria alimentară a capitalizat acest succes, producând sosuri gata preparate sau chiar mâncarea completă, disponibilă inclusiv la conservă.

În prezent, piața mac and cheese este evaluată la aproximativ 2,9 miliarde de dolari, statisticile indicând că un american consumă acest preparat, în medie, de 22 de ori pe an, fiind depășit în preferințe doar de pizza. Deși are similitudini cu rețeta italiană de pasta ai quattro formaggi, varianta americană se distinge printr-un sos mult mai cremos și ingrediente diferite.

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 360 g paste scurte (maccheroni sau melcișori);
  • 2 linguri de unt;
  • 2 linguri de făină;
  • 120 ml smântână pentru gătit;
  • 240 ml lapte;
  • 200 g cașcaval ras;
  • ¼ linguriță usturoi pudră;
  • ¼ linguriță piper negru;
  • sare după gust;
  • pătrunjel verde.

Procesul de preparare începe prin fierberea pastelor într-o oală mare cu apă și sare. În timp ce acestea fierb, se topește untul separat, într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, la foc mediu.

Peste untul topit se adaugă făina și se amestecă folosind o spatulă timp de 1-2 minute, menținând focul la o intensitate redusă spre medie. Se toarnă apoi smântâna lichidă și se omogenizează compoziția.

Următorul pas presupune adăugarea treptată a laptelui, amestecând continuu. Se reduce focul la minimum și se condimentează sosul cu sare, piper și usturoi pudră, amestecând pentru o distribuire uniformă a aromelor.

Se încorporează treptat cașcavalul ras, amestecând fără oprire până când acesta se topește complet și se integrează în sos. După ce pastele sunt fierte, se scurg și se răstoarnă direct în tigaie.

Se amestecă bine totul pentru a asigura acoperirea uniformă a pastelor cu sos. Opțional, dacă timpul permite, preparatul poate fi gratinat la cuptor timp de 10-15 minute. Pastele se servesc imediat, cât sunt fierbinți, presărate eventual cu pătrunjel tocat mărunt.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol sunt preluate din surse publice iar la redactarea textului s-a utilizat inteligența artificială. În cazul în care sesizați erori sau neconcordanțe, vă rugăm să ne scrieți la [email protected]

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!