AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum vrea Guvernul să crească salariile bugetarilor cu 10%, în 2024

Guvernul propune majorări salariale pentru bugetari în plin an electoral, dar se confruntă cu presiunea unui deficit bugetar în creștere.
Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță ce vizează majorarea salariilor bugetarilor cu 10% în acest an, împărțită în două tranșe de câte 5% fiecare.

Aceste majorări vin într-un moment sensibil, în plin an electoral, cu luni importante de alegeri în calendar (iunie și septembrie). Totuși, propunerea survine în contextul în care Guvernul amânase anterior o restructurare a cheltuielilor bugetare și măsuri de austeritate pentru sectorul public, făcând doar ajustări pentru sectorul privat prin eliminarea unor facilități și creșterea taxelor.

Conform proiectului, citat de tvrinfo.ro, salariile vor fi majorate pentru diverse categorii de angajați din sectorul public, inclusiv pentru cei din instituții de cultură, Registrul Comerțului, diplomați, apărare, primării și alte instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului. Interesant este că unele dintre aceste categorii de angajați au fost recent implicate în mișcări de protest.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că majorările sunt direcționate în special către categoriile cu venituri foarte mici, afirmând că vorbim despre o creștere de 5% și 5% pentru acestea.

În același timp, proiectul propune o limitare a sumei de 500 de lei pentru decontarea ochelarilor pentru bugetarii care lucrează cu ecrane sau calculatoare. În schimb, statul va acoperi costurile unui consult oftalmologic. Această măsură a fost justificată de premier ca fiind o cerință europeană pentru toate categoriile de salariați, subliniind că guvernul trebuie să aibă o abordare cuprinzătoare în acest sens.

În ciuda inițiativelor de ajustare a veniturilor și cheltuielilor, România se confruntă, arată economedia.ro cu o situație fiscală dificilă, cu un deficit bugetar deja semnificativ.

Proiecțiile indică un deficit care s-ar putea situa la 5% la finalul anului, dar estimările Comisiei Europene sugerează că acesta ar putea ajunge chiar și la 6,9% în acest an și ar putea crește în continuare în următorii ani.

În timp ce guvernul a încercat să facă ajustări fiscale pentru a remedia situația, măsurile de reducere a cheltuielilor publice au fost amânate, aplicându-se în schimb doar cele privind creșterea veniturilor.

Această situație evidențiază complexitatea gestionării echilibrului fiscal în contextul politic și economic actual.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!