Dacă moare Soros, nu mai ies românii în stradă?

poza roman lucian 1

Miliardarul american George Soros, ungur prin naştere şi evreu prin familie şi religie, a spus la Davos, la ultima întâlnire a greilor planetei, că lumea se găseşte în faţa unui imens pericol. Marea nenorocire, echivalentă cu un cataclism nuclear, ar ţine de mijloacele de socializare care acaparează, la nivel planetar, individul. Omul devine un robot, fără secrete pentru marile reţele de calculatoare aflate în mâna câtorva companii IT, care, împreună cu lideri modiali malefici, vor stăpâni tot universul şi mai ales omul devenit robot. Cam asta spune în excelentul roman “Noaptea sufletelor”, apărut recent la editura Univers, scriitorul român Sorin Oprea, poliţist criminalist de la Bucureşti, şcolit la FBI.

Stând de vorbă pe îndelete cu Sorin, la lansările lui de carte de la Mizil şi Ploieşti, ne-am tot contrazis pe tema subiectului său, eu spunând că-i ficţiune, el aducându-mi argumente că dincolo de acoladele literare, subiectul e grav. Lumea e pe cale de a intra sub stăpânirea unui grup restrâns care, prin blestematele mijloace de socializare (asta spun eu!), va face ce vrea la nivel planetar, inclusiv să reducă populaţia la parcă 10 la sută sau cu 10 la sută din câtă respiră azi.

Nici el şi nici eu nu-l ştim pe Soros care se apropie de 90 de ani şi umblă scrisul prin lume că sănătatea lui ar fi în piuneze şi e pe cale să elibereze locul, ceea ce ar paradi discursurile electorale ale lui Orban, în Ungaria, şi Dragnea, în România, rămaşi fără inamic. Ce m-a şocat a fost similitudinea de opinii ale scriitorului român cu ceea ce a spus la Davos miliardarul american aproape nonagenar. A spus-o în faţa greilor planetei şi nu părea să aibă legătură cu pretinsa scoatere a românilor în stradă pentru a-l băga la puşcărie pe Dragnea. Era mai degrabă un avertisment-testament, făcut de un om care, am citit undeva, a donat bani pentru democratizarea lumii mai mulţi ca toată Europa la un loc. Soros poate să-mi fie antipatic, cu toate că n-am habar de ce, dar cuvântul democraţie mi-e drag. Ce interese ar mai avea el să mintă când în relativ scurtă vreme va deveni cenuşă?

L-am sunat ieri pe Sorin Oprea la Bucureşti unde conduce Direcţia Naţională Antidrog şi scrie, noaptea, un al doilea roman. Sorine, zic, ce mi-ai povestit tu şi am găsit şi în romanul tău este exact ce a spus Soros, ăla de l-a decretat persona non grata la Budapesta, Orban, iar la Bucureşti… Tu îi scrii – glumesc eu – discursurile? Scriitorul râde, dar îmi reaminteşte că tot ce mi-a povestit nu-i glumă. Omenirea asta pe care o găsim, de la Tokyo la New York şi de la Bucureşti la Buhuşi cu telefonul în mână, năucă la ce se petrece în preajmă, e aluatul din care grupul suprem al omenirii va plămădi omul convenabil, despre care ştie tot şi cu care poate face ce vrea, inclusiv să-l asasineze, fără a utiliza glonţul.

Am pe masă, terminată de citit, cartea Noaptea sufletelor. Te cam sperie, dincolo de paginile cu iubiri, cu aventuri, într-o lume jucată în palmele lor murdare de câţiva inşi, unul dintre ei fiind un senator şi miliardar român care, activând în acel grup, vrea să ajungă preşedintele României. Cine e el, scriitorul nu ne spune. Cartea te lasă cu întrebări la care uită, strategic, să răspundă, pentru a o aştepta pe următoarea. Dar dincolo de literatură, supusă legilor ei, în care talentul are rolul decisiv, semnalele de politică mondială, inclusiv cel venit de la Davos, nu-mi sună liniştitor.

Lucian Avramescu

Parteneri