De ce nu se mai îmbată femeile!

În copilăria mea, vecin fiind de uliță cu țața Manda, am cunoscut cea mai bețivă femeie din univers. Bea cot la cot cu bărbații, cei cu care desfășura și alte activități, fiind în permanență văduvă și disponibilă, până-i băga sub masă. Faza ultimă a existenței ei, când eu ajunsesem student, o arată, în amintirea mea, dormind în șanț. De ce bei țață Mando? De supărare! Păi ești mereu veselă. Uneori cânți! Păi cânt când beau și de-aia beau mereu ca să nu mă prindă tristețea. A murit pe nebăgate de seamă, înmormântată cu dificultate de fiică-sa, care a apelat la un vecin pentru scânduri de sicriu și la popă să nu-i ia bani. Avea și ea trei copii și un bărbat cu intermitențe, fiindcă dispărea câte o jumătate de an și reapărea jigărit.
Am văzut, la nunți, în Oltenia, o femeie, Gica, băutoare cu canistra. Bea cât o nuntă. Nunta ținea trei zile, iar Gica, rumenă și porcoasă, deșerta neîntrerupt în sufletul ei prezentat corpolent, în înveliș generos, vin și țuică, alandala, fără o logică și o rânduială. Era beată relativ. Nu se clătina și nu cădea. Dansa singură în mijlocul horei. Bărbatu-său, Nicolae, un om liniștit, se îmbăta iute, din trei pahare și dormea pe un scaun până la terminarea nunți. Nu vreau, mi-a spus, s-o mai văd pe asta a mea cum mă face de râs. Gica nu se făcea de râs, dar îi făcea pe toți să râdă, oferind un spectacol umoristic de una singură.
De multă vreme n-am mai văzut femei bete. Nunțile sunt cuminți. Unii, chiar și de la Ploiești, nu doar din satele vecine, vin la Muzeul Pietrei să se pozeze cu eternitatea. Nu au cu ei ploscă, sticla cu țuică cu care unul umbla pe uliță, însoțind alaiul și, făceai sau nu parte din nuntă, erai cinstit. Bea nene! Beau, Casă de piatră! De piatră să fie. Nu de mult mi-a venit un fost coleg cu un alai grandios. Mă pregăteam să le dau niște pahare să se cinstească omenește cât mirii se pozează pe tronul Reginei. N-aveau nimic de băut. Nici nu chiuiau, cum se făcea în copilăria mea. Femeile, cu niște rochii stridente, luate de la magazinele de la oraș, pozau în doamne grave, cu încruntări de cunoscătoare. Ce dracu, mă Costele zic, ești socru, ce-i cu uscătura asta? A dat seceta în via ta? Beau diseară, zice el, la căminul cultural unde e masa. I-am făcut eu cadou o damigeană de vin în amintirea năzbâtiilor de la școala din Sângeru, să cinstească lumea.
În sat sunt vreo șase bețivi notorii. Clienți eterni ai bufetelor. Lucrează, rar, cu ziua și ce câștigă beau. Alții au pensii de neputință sau primesc ajutoare sociale care se varsă în tejgheaua birtului. Dar femei bete n-am mai văzut.