De ce NU trebuie să speli niciodată carnea crudă de pui înainte de a o găti

Multora dintre noi ne-a intrat în reflex să spălăm toate alimentele înainte de a le găti, printre care și carnea de pui. Cu toate acestea, spălarea sub jet de apă a cărnii de pui ne poate pune în pericol sănătatea, întrucât apa sub presiune poate împrăștia bacteriile de pe carne pe mâini, haine și ustensilele de bucătărie. Cea mai periculoasă bacterie cu care ne putem contamina în acest caz este campylobacter.
Bacteria campylobacter este cea mai răspândită cauză a toxiinfecțiilor alimentare, putând induce dureri abdominale, diaree severă, febră și vărsături. Simptomele toxiinfecțiilor datorate acestei bacterii dispar, de regulă, fără tratament, în decurs de 2-5 zile de la contaminare. În cazuri mai grave, însă, infecția cu campylobacter poate declanșa sindromul intestinului iritabil, artrita reactivă, avortul spontan și sindromul Guillain-Barre.

Categoriile cele mai expuse acestui risc de infectare sunt copiii mici, vârstnicii și persoanele cu deficiențe imunitare, în special cele bolnave de HIV sau cancer, potrivit secretele.com.

Este important de știut că spălarea cărnii macre de pui, în special a reziduurilor de sânge, nu înlătură deloc din bacteriile de pe carnea respectivă. Singurul mod de a anihila aceste bacterii constă în gătirea (fierberea, coacerea sau prăjirea) completă a cărnii.

Distribuie prietenilor

De asemenea, congelarea cărnii crude de pui reduce numeric tulpinile de campylobacter. Atenție, însă, congelarea doar reduce bacteriile, nu le elimină în totalitate.

Deși pericolul infecției cu această bacterie periculoasă nu mai este de mult o noutate, de curând a fost emis un nou avertisment asupra pericolului de toxiinfecție alimentară în urma ingestiei tulpinilor de campylobacter. Avertismentul a venit ca răspuns la rezultatele alarmante ale unui sondaj de specialitate, care a arătat că 44% dintre consumatorii de carne spală carnea de pui înainte de a o găti.

Citeste mai mult pe RTV.NET