De ce trece timpul mai repede pe măsură ce îmbătrânim

 

Nu-i așa că, în copilărie, zilele erau mai lungi și aveam timp pentru toate jocurile și năzdrăvăniile care ne treceau prin cap?!!! Viața era o mare necunoscută și fiecare zi părea infinită. Dar pe măsură ce trece timpul și îmbătrânim, zilele se scurtează și nu mai facem tot ce ne dorim. Iată cum explică specialiștii acest fenomen!

Senzația acută că trece timpul mult mai repede pe măsură ce trec și anii este una dintre cele mai mari enigme ale relației noastre cu timpul. Iar această percepție este specifică vârstei mijlocii și bătrâneții.
Un studiu realizat în anul 2005, la Universitatea din Munchen, de către psihologii Marc Wittman și Sandra Lendhof, a pus în evidență o situație uimitoare. Participanții la studiu au avut vârste cuprinse între 14 și 94 de ani. Fiecare a fost rugat să noteze cât de repede a trecut pentru el o zi, o săptămână sau o lună.
După câteva luni de analize și teste, autorii studiului au concluzionat că, pe perioade scurte, și copiii, și adulții declarau că timpul a trecut aproape la fel de repede. Dar pe perioade mai lungi, persoanele în vârstă spuneau că timpul a trecut mult mai repede.
Participanții la studiu, trecuți de 40 de ani, au spus că timpul trecea mult mai încet în copilăria lor, dar în ultimii ani, senzația că timpul trece mai repede s-a accentuat.
Sentimentele și emoțiile dilată timpul
O altă mare enigmă a relației noastre cu timpul este legată de zilele libere. Nu-i așa că, atunci când participi la o petrecere în weekend sau pleci în călătorie, ai senzația că timpul s-a dilatat? Pe moment, pentru că te distrezi și te relaxezi, timpul pare că trece repede și îți pare rău că trebuie să te întorci la programul tău obișnuit de viață.
Dar, după câteva zile, amintirea acelei călătorii pare mai lungă, petrecerea pare să fi durat mai mult, iar zilele libere, mai plăcute. Acest lucru se explică prin faptul că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul pune accentul pe experiențele noi, pe emoții și sentimente.
Cu cât beneficiem de o activitate nouă, cu atât timpul pare să crească. Atunci când zilele devin o rutină, cu același program de dimineața până seara, ne întrebăm unde au zburat! Zilele monotone și activitățile repetitive se comprimă în timp.

Distribuie prietenilor

Continuarea pe libertateapentrufemei.ro