AM Press Logo
Muzeul Pietrei

De unde provin numele de Transilvania și Ardeal? Ce înseamnă și de ce două regiuni se numesc la fel

 

Termenii de Transilvania și Ardeal au fost consemnați pentru prima oară începând cu anii 1000, respectiv 1200. În ce îl privește pe primul dintre acestea, Transilvania, el provine din latina medievală, iar prima mențiune a acestui nume datează din 1075, notează click.ro.

Pe la începutul secolului XII, acest teritoriu este menționat ca „Partes Transsylvana”, mai precis, în traducere, „Părțile de dincolo de pădure”. Într-un sens restrâns, Transilvania denumește zona Depresiunii Transilvaniei, fiind mărginită de către Carpaţii Orientali, de Carpaţii Meridionali, cât şi de Munţii Apuseni.

Astfel, dacă în cazul Transilvaniei vorbim despre o etimologie latină, atunci când vine vorba despre Ardeal, limba de origine este maghiara. Mai precis, denumirea vine de la cuvântul „erdely”, care, la fel ca în cazul Transilvaniei, înseamnă „dincolo de pădure”. Încă din anul 1200, în istorie sunt consemnate diferite denumiri care provin din acest cuvânt maghiar, cum ar fi Erdeulu, Erdeuele, Erdeuel, Herdeuel, Erdevel și Erdul. Începând cu 1400, forma de Erdely devine cea predominantă.

Astfel, cele două denumiri au un înțeles asemănător, însă diferența este dată de etimologia fiecărui cuvânt. Latina medievală, în cazul Transilvaniei, iar în cazul Ardealului, maghiara. De-a lungul mileniilor, acest teritoriu a avut o istorie fascinantă, fiind provincie romană, iar, mult mai târziu, aici apar și formațiunile statale ale faimoșilor Gelu, Glad și Menumorut.

În jurul secolului X, în regiune ajung maghiarii și secuii, iar mult mai târziu, regii maghiari vor aduce în regiune și cavalerii teutoni. Termenul de „Transilvania” apare menționat în surse istorice scrise încă din secolul XI.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!