A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Despre tâmpirea unei generații de adolescenți. Sau despre Noul Tineret Cretinizat

19 26.014

Am scris deseori despre problema îndobitocirii și alienării generației de puștani, generației intre 15 și 25 de ani . Am luat înjurături foarte delicioase și acuzații dintre cele mai colocviale. Aia e!

Prin prisma meseriei mele, am avut de-a face cu mulți tineri, am lucrat cu ei și lucrez în continuare. Nu sunt profesor, dar nici nu ai nevoie de acest lucru. Am tras o concluzie amară: acești tineri sunt, în marea lor majoritate, handicapați funcțional. Repet procentajul: în marea lor majoritate!
De curând am citit cartea profesorului J.T. Gatto (”Cum suntem imbecilizați”) și ceea ce am buchisit din acea lucrare îmi confirmă spusele: tinerii de azi sunt tot mai destructurați psihic, tot mai incapabili să înțeleagă pe ce lume trăiesc, tot mai singuri și viitoare oi perfecte.
Tot pe acest subiect, aș vrea să redau spusele profesorului Mihai Vladimir Topan, conferențiar universitar la ASE: ” De pe băncile școlilor ies tineri îndopați cu ”mate”, fizică și ”info” care nu (mai) înțeleg natura oamenilor din jur, descurcându-se cu greu în situații mergând de la simpla conversație, trecând prin relaționări instituționale și culminând cu viața personală, căsătorie sau relații cu propriii părinți sau copii. M-am dumirit brusc, sec la postura în care mă aflu: aceea de a face educație cu studenți care nu citesc nimic, nu vor să discute nimic și nu-i interesează nimic. Mă confrunt cu imposibilitatea studenților (mare majoritate) de a emite măcar ideile principale și simple din materiale” . Ok, ce se mai poate adăuga?
Mă văd exact în aceeași situație, aceea de a nu putea dialoga cu mulți dintre ei. Pur și simplu mesajul nu le poate perfora blindajul imposibilității de a înțelege, de a reuși să perceapă semantica unui cuvânt sau simbolistica lui. Sunt incapabili să proceseze informația. Vedem cum părinții sunt disperați, fiind puși în postura de a dialoga cu niște ființe goale de conținut, care nu mai pot rezona cu familia, rupți de realitate și vârâți în virtual. De aici și până la conflict e doar o chestiune de timp. Ce mă uimește, pe drept vorbind, e impasibilitatea părinților în a recunoaște că au o problemă cu plozii, că-i scapă din mâini și că nu mai pot dialoga cu ei. Mă uimește crearea copilului tâmpit exact de către părinți, prin punerea la dispoziția copilului a tot ce lui îi debitează prin minte, de la jocuri video la tablete și telefoane smart. Ce e mai hazliu, între ghilimele, e că acei părinți la un moment dat își dau seama de eroare începând să priveze astfel pe copii de aceste electronice. Dar marea problemă este următoare: e prea târziu! Și ei nu conștientizează asta! Nu se mai poate face nimic, iar dacă se intervine cu forța, copilul va reacționa cum știe el mai bine: se va revolta. Iar această revoltă se traduce așa: ura față de părinte; fuga de acasă; droguri; alcool; prostituție. Așadar, părinții încercând să repare un rău pe care l-au făcut în prima tinerețe a copilului, fac un rău cu mult mai amplificat, până aproape de distrugerea copilului.
Văd tineri care-și înjură părinții fără nici o reținere: dă-i naibii de distruși, de vechituri cu două picioare!
Dar mă bucură să văd și tineri frumoși, ce-i drept tot mai puțini. Îi văd, de exemplu, în taberele ASCOR. Tineri cu care poți dialoga, care au un reper în viață, studenți care se preocupă de ceea ce fac, cu ochi limpezi și profunzi. Dar nu numai în ASCOR! Dar repet, ei sunt tot mai puțini, într-o mare minoritate. Restul de tineri, cu deosebită durere o spun, sunt tot mai alienați, mai tâmpiți și mai degenerați. E generația Mall-ului, a poșetelor și a modei în general. E generația de ”cum să arăt mai bine la exterior”, a selfiului în baie și a semidezbracatului. Generația trupului dezgolit. Generația blugilor rupți în genunchi, a copierii. O generație copy paste!
Dar nici cu cei de peste 30 nu mi-e rușine, ca să pun o cireașă pe colivă.
Autor:Iulian Ciornei
Sursa: Iulian Ciornei Blog

loading...
Citește și
19 Comentarii
 1. Karelia Mihaela Neacsu spune

  Un articol foarte pertinent!

 2. woodstock spune

  Inca unul care a descoperit „apa calda”. De parca acum 40 sau 30 sau 20 ani situatia era mult diferita. Fiecare perioada cu specificul ei. Aceleasi diferente de opinii intre generatii, aceiasi „scriitori de vagoane-n gara” care isi concentreaza inteligenta doar in directia de a critica o anumita stare fara a cerceta cauza. Vorbe in ploaie….

  1. Klasse spune

   Corect.
   Iar autorului articolului: prost ai fost, tâmpit ai rămas. Du-te la CpF să-ți iei tămâie.

   1. Ion A. spune

    de la o generatie la alta, tinerii sunt tot mai retardati, asa ca nu e deloc totuna! cei de azi sunt mult mai tampiti, insa, decat cei dinaintea lor, asta face deosebirea

 3. Sabina spune

  Eu vad oameni intre 45 si 75 de ani care nu inteleg ce le spui, care lucreaza in functii de raspundere si nu inteleg ce fac acolo, chiulesc sau mint dar au pretentii, au deficit grav de atentie si sunt foarte aroganti. Si nu sunt asa din cauza tehbologiei. Cine se plange de copii si tineri, sa se uite in propria ograda sa vada daca nu e la fel sau mai rau

  1. ion labuneti spune

   Sabina, ei nu te inteleg pe tine, sau tu nu ii intelegi pe ei? Cum poti fi sigura ca e o situatie sau cealalta?

  2. flo spune

   Corect ai zis!
   Oare cei care conduc tara asta cam ce varste au si cam cu ce se difera de cei tineri „pomeniti” in articol???

 4. IULIANA CIUBUC spune

  Ai mare dreptate, din pacate!

 5. Bogdan spune

  Dacă nu era „marea majoritate”, poate luam mai în serios acest articol.

  1. Dumitru spune

   „Marea majoritate” este o greșeală atât de frecvent întâlnită, încât pare aproape scuzabilă (dar nu pentru un bloger). Însă, „într-o mare minoritate” întâlnit spre sfârșitul așa zisului articol, mi se pare catastrofal… Uite cine-i judecă pe alții!

 6. Francesca spune

  Din pacate, ai perfecta dreptate… E mult de discutat pe tema aceasta. Nu am timo sa va traduc dar cine e interesat o va face.
  angelafrancia.wordpress.com/2019/04/11/la-profezia-di-rudolf-steiner-sui-vaccini-un-arma-contro-lo-sviluppo-delle-coscienze/

 7. Deák Zsolt spune

  Generalizare, idei precincepute, multe sharuiri…

 8. Dan spune

  N-am înţeles care e problema. Lumea în care – chipurile – nu se descurcă este lumea NOASTRĂ. Lumea lor – virtuală sau cum vor ei – va fi pur şi simplu lumea lor. Ce ne băgăm noi nasurile în lumea lor? Viitorul le aparţine lor, nu nouă.

  1. Ion A. spune

   cat timp traiesc, n-am chef sa fiu deranjat de lumea acestor tineri; dupa ce mor eu, n-au decat sa se sinucida in masa

 9. mircea n spune

  o scriere imbecila despre o generatie denigrata, formata chiar de generatia autorului,pai cum compari 2 lucruri analizand numai unul ? daca articolul era pe suport de hartie merita aruncat la cosul de gunoi sau….

  1. flo spune

   :))

   e de ras dar este trist de fapt…!

   pe acesti tineri cine ii formeaza? pai tot „noi” generetia inaintasa!!!!

   asa ca articolul e cam degeaba, nu este obiectiv, nu are substanta si nu dezbate o realitate majoritara ci se refera la un procent mic….

 10. Marius Rapidus spune

  Iata un comentariu al unei persoane care nu intelege matematica si fizica, nu poate folosi calculatorul decat ca editor de texte si browser, iar telefonul smart ca … telefon. Astfel de oameni, precum si generatiile mai in varsta, pur si simplu nu percep dezvoltarea tehnologica uluitoare care continua in ritm tot mai rapid. Lor li se pare normal sa aiba masini inteligente si ieftine, medicamente formidabile, hrana tot mai diversa, toate cat mai ieftine, etc. Tinerii de care isi permite cu aroganta sa rada ii sunt net superiori ca inteligenta si ca pregatire. Efortul cerut de asimilarea tehnologiilor IT este sustinut si de durata. Acesti tineri il fac cu placere, cu pasiune chiar, fara sa se planga si fara sa faca parada. Renuntand la Ion Creanga pentru YouTube. Ei sunt viitorul nostru. Persoane ca Iulian Ciornei cauta sa franeze acest proces global (el se produce oricum, ca ne place su nu, cu noi sau fara noi) si sa reduca lumea la ceea ce cunosc ele. Noroc ca oamenii seriosi nu-l baga in seama – eu ma consider un om serios, am intervenit doar pentru ca problema asta, a refuzului de a accepta realitatea si a evadarii in paseism si primitivism mi se pare importanta. Iulian Ciornei, care ii crede tampiti pe cei din jurul sau pentru ca nu-i intelege, neavand inteligenta si puterea de munca necesare, este defapt victima. Intr-adevar exista persoane incapabile sa faca fata realitatii! Ele ar trebui ajutate de catre societate, dar nu tolerate sa lanseze fumigene si sa persifleze pe cei care fac fata realitatii si duc omenirea si tara asta inainte!

 11. Bucalete Gheorghe spune

  „tot mai singuri și viitoare oi perfecte” Exact numai ca oilor le place impreuna, astea se vor obisnui si cu lupu’!

 12. Bucalete Gheorghe spune

  „Astfel de oameni, precum si generatiile mai in varsta, pur si simplu nu percep dezvoltarea tehnologica uluitoare care continua in ritm tot mai rapid. Lor li se pare normal sa aiba masini inteligente si ieftine, medicamente formidabile, hrana tot mai diversa, toate cat mai ieftine, etc” Nu despre asta este vorba; uita-te cate accidente se intampla facandu-si self-iuri, cati au fost calcati de masini avand castile in urechi, cati dintre ei au diplome cumparate si examene luate pe spaga si copiere; s-a ajuns pana acolo incat se fura la examenele de pilotaj aerian! Uita-te cati au murit arsi la Colectiv, inghesuiti acolo fara ca nici unul sa nu-si dea seama ca acele cai de evacuare erau blocate, uita-te cat de atenti sunt atunci cand li se face acel instructaj in avion inainte de decolare..mai vrei? Drogurile si bautura au ajuns ocupatii de baza pentru multi tineri, prostitutia, traficul de carne vie si droguri au luat-o razna..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More