Două milioane de microbi într-un săpun. Bună dimineața!

    lucian-avramescuAcum doi ani, la Spitalul Elias,  săpunul dezinfectant cu care se spălau pe mâini chirurgii a fost găsit la un control de rutină plin de microbi. Cu totul, numărându-i electronic și microscopic, au fost găsiți două milioane de microbi, sub formă de bacterii, pe mililitru. Și ce-ați făcut? – întreabă reporterița de la DIGI24 o doctoriță cu funcție din susnumitul spital. Am vrut să reziliem contractul cu firma. Firma nu era Hexi Pharma, ci una din Târgu Mureș. Nu s-a putut rezilia decât în urma unui lung proces. Probabil că în ăst timp spitalul a fost nevoit, pentru spălarea pe mâini a celor deprinși cu o astfel de caznă, bolnavi, măturăse sau chirurgi, să se dea pe palme cu același săpun.

   Știrea mi-a venit acum prin postul de televiziune de mai sus, pe care l-am accesat la București, din curiozitate, fiindcă la Sângeru nu figurează în grila de programe.

   Mai aflu, de la AMPress, că la Washington, Cioloș a cerut un sprijin mai consistent aliaților americani pentru ca inamicii NATO să nu se joace nestingheriți în balta Mării Negre. Americanii au luat deja măsuri. Ei mai zic să continuăm cu progresele în chestiunile delicate ale democrației. Doar astfel ne vor fi alături în progresul economic. Păi cu democrația stăm grozav. Economic stăm, ca să zic așa, cu o vorbă pe care o aud sub geam, nasol.

    Mortul de la Corbeanca tinde să devină neinteresant. Contabilizarea fraudelor îl coboară la rang de găinar. Doar vreo 10-12 milioane euro în doi ani! Păi nu merita, zău, să te sinucizi pentru atâta lucru și nici atâta vâlvă televizistică. Știu persoane care au ciordit mult mai sănătos și au scăpat cu o condamnare din aia cu suspendare, adică te bagă la un fel de bulău virtual un an și te anunță când ai intrat, tu fiind pe plajă la Miami Beach. Tot telefonic afli când se termină pușcăria, tu aflându-te de astă dată în plină cununie civilă cu amanta nouă. De ce s-o fi refugiat prostul ăsta în trunchiul unui stejar sau castan sau ce era, că nu mi-am dat seama după coajă, dacă frauda era așa mică? Sau pipernicită  o scot anchetatorii tocmai pentru a pune o mare batistă udă pe țambal și a mătura cazul de la ușa inflamării publice?

   În rest, dimineața asta la București îmi luminează, cu un soare intermitent, raftul de bibliotecă unde găsesc doar câteva cărți citite pe un raft, lângă altele, numeroase, doar răsfoite sau nici atât. Sunt prins și eu, ca toată lumea, cu războiul. Cine să mai citească un roman de dragoste, o epopee antică sau o carte de poezii, chiar dacă-i iscălită de un laureat al Premiului Nobel! Care război? Nuclear! Rușii au arătat ieri, ”din greșeală”, o bombă cât un transatlantic, capabilă să mature juma de glob. Cum să stai în aste condiții să citești Seferis și să te delectezi într-un șeslong de răchită pus în balcon cu un clasic pe genunchi? Lumea se dă peste cap, bandiții se sinucid lângă tine, după un program bine gândit, agenda telefonică e plină de nume care nu mai sunt și tot așa. Sparta și Atena au scos săbiile. Cum să stai relaxat? Bună dimineața!