Dr. Valeria Herdea, despre profesorul Ulmeanu: MODELE PENTRU VIAȚĂ

Profesorul Ulmeanu, văzut de dr. Valeria Herdea, medic primar pediatru,
presedinte ARPMF, Societatea Medicilor de familie cu Practică Pediatrică:

Fiecare personaj ales pentru volumul ”Greii medicinei românești”, în curs de apariție la Editura AMPress, este, la finalul unui lung interviu, prezentat, într-o schiță de portret, de cineva. Astăzi, profesorul universitar doctor Coriolan Emil Ulmeanu este ”văzut” de doctorița Herdea. Iată textul care va fi în carte:

Secolul XXI a adus României multiple crize: politice, sociale, culturale, în plan individual schimbări de mentalitate sau comportamentale majore. Lumea medicală nu a fost ocolită nici ea. Medicii, spre deosebire de alte ramuri, au marea șansă de a avea o Vocație și Nu o profesie. Pregătirea pentru a împlini această Vocație, durează o Viață de Om. Viața această este dăruită semenilor noștri- asta va face diferența și tot acest aspect ne schimbă în final, pe noi, că oameni.
Din păcate, a fi medic în România este din ce în ce mai dificil. Suntem în pericol de a pierde ceea ce este cel mai important pentru formarea unui tânăr: modelele umane și profesionale care concura pentru a-l formă.
În această Lume în schimbare permanentă, există totuși Lumini călăuzitoare, adevărate Faruri, care permit orientarea spre o Direcție bună, care încă mai permit unui tânăr să-și aleagă un Drum clădit pe pasiune, pe respect, valorizare, profesionalism și cel mai important aspect: pe calitatea umană.
Un astfel de Om special rămâne Domnul Prof. Dr. Coriolan Emil ULMEANU, Medic primar pediatru, Profesor de pediatrie UMF Carol Davila – Bucureșți- Facultatea de Medicină Dentară; specializări: toxicologie clinică,ultrasonografie, imunologie și management sanitar
Când vorbeșți despre Domnul Profesor Ulmeanu, unul dintre oamenii minunați ai acestei țări –model uman și profesional pentru generații întregi de pediatri, medici de familie, medici stomatologi, rezidenți sau studenți, pacienți cărora le-a purtat de grijă altădată, azi ajunși și ei medici de mare calibru, vorbești de fapt despre Povestea iesita din comun a unei cariere de peste patru decenii dedicate sănătății copiilor din România.
Om puternic, dârz și hotărât, întotdeauna mândru de originile sale, venit din Câmpia Burnazului din Peretu, județul Teleorman, dl Prof Univ dr Coriolan Ulmeanu reprezintă încununarea muncii de o viață, a doi oameni frumoși – părinții săi Lucia și Anghel Ulmeanu.
Modelele au format și vor forma întodeauna modele charismatice. Așa a fost și cu dl prof Ulmeanu: părinții au fost primul model al dansului, apoi a fost rândul profesorului de biologie- exceptionalul profesor Nitulescu din liceu -cum povestește cu mult drag, elevul său de ieri, azi dascăl formator de școală medicală, la rândul său.
Anii de formare medicală au avut privilegiul de a se află sub îndrumarea unor mari dascăli ai pediatriei româneșți: Prof Valeriu Popescu, Prof Meila Patru, Prof Sonia Sanielevici. Cu toții au sculptat “marmură” și au contribuit la cel care este astăzi omul și distinsul medic: Prof Univ Dr Ulmeanu Coriolan.
Despre parcursul formării Domniei Sale, student cu excelente rezultate profesionale, apoi absolvent al Facultății de Pediatrie – UMF “Carol Davila Bucureșți” din anul 1970, o scurtă incursiune ne arată un drum plin care a trecut prin toate treptele pregătirii profesionale medicale prin concursuri foarte serioase: intern, medic rezident, specialist și primar. Din 1979, a intrat în corpul profesoral al UMF Carol Davila. A fost cadru didactic- asistent stagiar, asistent șef de lucrări, conferențiar și profesor din anul 2005.

Drumul către profesia de medic pediatru i- a fost marcat de către doi profesori de pediatrie, șefi de școală pediatrică:
Prof. Dr. Valeriu Popescu, originar din Bragadiru-Teleorman, profesor de excepție, cu o vocație excepționala de cadru didactic și “șlefuitor de ucenici”, sub a cărui instruire a lucrat că student și intern în clinică de pediatrie IOMC “Alfred Rusescu”. A contribuit esențial la viitoarea carieră didactică, urmărind permanent evoluția profesională a tânărului medic.
Sub coordonarea Prof Popescu Valeriu, a urmat un stagiu de doctorat – finalizat cu o teză de doctorat de excepție – primul studiu național – “Cardiomiopatii primitive și secundare la copii” – studiu comunicat și prezentat la Congrese de Pediatrie și de Cardiologie Pediatrică.
Prof. Dr. Meila Patru- seful Clinicii de Pediatrie din Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” care a oferit posibilitatea de a urma o cariera didactică si a facilitat o evolutie către varfurile pediatriei din Romania.
Carieră de medic pediatru practician a fost marcată și de stagiile practice efectuate în internat și rezidențiat cu dr. Sonia Sanielevici – prima pediatră gastroenterolog din România, dr. Dumitru Bojincă, excelent diagnostician și practician.
Parcursul profesional a fost presărat de multiple PROVOCĂRI în carieră de practician
Pediatru, fiecare a reprezentat o etapă profesională specială:
● 10-15 ani în domeniile pediatrie de urgență, gastroenterologie și toxicologie clinică -domenii în care a format ulterior zeci de pediatri aflați în departamentele de pediatrie din România dar și din Italia, Franța, Africa de Sud etc.
● Efortul de a realiza în domeniile în care a excelat, colective de medici și asistente medicale
cu competențe excepționale, colective care au fost adevărate familii cu succese profesionale și personale.
Director și apoi manager de spital în perioada 1994-2008, calitate în care, cu efortul echipei de medici, s-a finalizat cu adevărat restructurarea reală a celui mai bun Spital de Urgență pentru copii din România. Restructurarea tuturor serviciilor a fost făcută printr-un grant-AID- al Japoniei. Au fost înființate departamente noi: Serviciu de primire urgențe – pediatrie, terapie intensivă pentru nou născuți NICU, serviciu de toxicologie- AȚI, departamentul de dializă acută, serviciul de ambulanță al Spitalului etc.
Oamenii cu adevărat mari, au daruri speciale iar grija față de tineri rămâne unul de mare valoare.Dl prof Ulmeanu a încurajat întotdeauna medicii tineri, a împins înainte generații întregi, i-a format, i-a inspirat prin exemplul personal A pus accent pe valoarea practică a învățământului medical. Un element de calitate a învățământului medical în prezent în România: poți să vezi, poți să palpezi, poți să asculți pacientul.
Pediatria este o disciplină fundamentală medicală, alături de medicină internă, chirurgia și obstetrică ginecologie și trebuie apreciată că fiind mult mai spectaculoasă decât ele, prin faptul că nu există date fiziologice majore la pacientul pediatric și de aceea, pediatria este provocatoare și spectaculoasă în același timp.
Pediatria generală este deosebit de dificilă, dar cu satisfacții deosebite, într-o carieră de profesionist serios, dedicat, implicat.
Pomotor al învățământului practic la patul pacientului, vizionar desăvârșit, ordonat și perseverent, dl prof Ulmeanu a militat întodeauna pentru îmbunătățirea condițiilor de spitalizare, a serviciilor acordate pacienților, pentru recunoașterea valorii profesiei medicale în Societatea Civilă.
▪ Asigurarea condițiilor optime practicii medicale, astfel încât profesia medicală, indiferent de ramură Spital sau asistență medicală primară – să poată fi exercitată că o profesie pe deplin liberală.
▪ Rezidențiat adaptat cerințelor curriculare moderne, cu respectarea nevoilor identificate de personal medical, la nivelul întregii țări.
Model profesional și uman, Dl Prof Univ Dr Coriolan Ulmeanu rămâne un etalon pentru fiecare dintre cei care am fost crescuți sub îndrumarea și directa coordonare a dânsului. Consider că a avea modele adevărate în perioada de formare ca medic rămâne esențial, dar a avea bucuria că pe parcursul unei vieți, cei care ți-au fost modele, să își păstreze “coloana vertebrală profesională integra” acest fapt rămâne un privilegiu de referință.