• Home
  • Știri
  • Eveniment istoric: Joe Biden s-a întâlnit pentru prima oară cu Xi Jinping

Eveniment istoric: Joe Biden s-a întâlnit pentru prima oară cu Xi Jinping

biden xi indonezia tw

Un eveniment istoric s-a desfășurat astăzi, în Bali. Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit pentru prima dată cu liderul chinez, Xi Jinping. Întâlnirea a avut loc în cadrul G20, în Indonezia.

Cei doi politicieni și-au strâns mâna și au stat la poză, în ciuda tensiunilor majore dintre SUA și China, pe teme economice, respectiv geopolitice, precum influența din zona Taiwan.

Joe Biden a declarat că speră să evite un conflict între Beijing și Washington. Omologul său a declarat că-i pare bine să-l întâlnească pe președintele american. Apoi, cei doi politicieni și staff-urile, care au purtat măști anti-COVID, s-au așezat la masă, pentru discuții amănunțite.

Joe Biden a promis că SUA va manifesta o deschidere totală pentru dialog, față de China.

„Mă angajez să menţin linii de comunicare deschise între noi, personal şi între guvernele noastre, la toate nivelurile, pentru că ţările noastre au atât de multe, încât avem oportunitatea să le gestioneze”, a declarat Joe Biden, în deschiderea întâlnirii.

„Ca lideri ai naţiunilor noastre, consider că împărtăşesc responsabilitatea de a arăta că China şi Statele Unite îşi pot gestiona diferenţele, pot împiedica ca concurenţa să se apropie să devină conflict şi pot găsi căi de cooperare în probleme globale şi urgente care necesită cooperarea noastră reciprocă”, a adăugat președintele SUA.
Xi Jinping a vorbit despre necesitatea menținerii păcii în lume.

„Ca lideri ai primelor două ţări (n.r. – puteri economice din lume), trebuie să trasăm cursul potrivit al relaţiei Statelor Unite cu China. Trebuie să găsim direcţia potrivită a relaţiei bilaterale care să o facă avanseze şi să o ridice”, a continuat el.

„Lumea se aşteaptă ca China şi Statele Unite să-şi gestioneze corect relaţia. Întâlnirea noastră a atras atenţia lumii, aşa că trebuie să cooperăm cu toate ţările pentru a aduce mai multă speranţă păcii în lume, mai multă încredere stabilităţii şi un elan mai puternic dezvoltării comune”, a declarat el, potrivit agenției News, citată de romaniatv.net.

Xi Jinping a mai transmis că este pregătit de un dialog „transparent şi profund” cu Joe Biden în probleme de importanţă strategică în relaţiile Chinei cu Statele Unite şi în problemele majore regionale şi globale.

Parteneri