Experţi: Omenirea mai are la dispoziţie doar trei ani pentru a conserva climatul actual al Terrei

Omenirea trebuie neapărat să acționeze în următorii trei ani pentru a demara o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, altfel riscă să nu poată să mențină încălzirea Terrei sub limita de 2°C fixată prin Acordul privind clima de la Paris, au avertizat joi mai mulți experți în climatologie și cercetători, citați de AFP, potrivit RTV.NET

După ce au crescut timp de mai multe decenii, emisiile la nivel global de CO2, asociate în principal cu arderea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale, cărbune), s-au stabilizat în ultimii doi ani la aproximativ 41 de miliarde de tone pe an.

Însă, chiar și în acest ritm, omenirea își va consuma în 20 de ani (sau chiar mai puțin) tot „bugetul de carbon” — cantitatea de CO2 pe care poate să o emită înainte de a atinge limita de 2°C.

Distribuie prietenilor

„Mai avem multe de făcut înainte de a reuși să decarbonificăm economia mondială”, a subliniat în revista Nature un grup de șase experți. „Or, în ceea ce privește clima, totul este o chestiune care ține de timp”.

În articolul lor din revista Nature, trei climatologi, doi experți în dezvoltare durabilă și Christiana Figueres — fost secretar pentru climă în cadrul ONU — i-au îndemnat pe liderii țărilor din G20 să insiste asupra termenului limită reprezentat de anul 2020, în cadrul summitului lor ce va avea loc la Hamburg în luna iulie.

După părerea acestor experți, anumite etape vor trebui să fie parcurse până în 2020.

Energiile regenerabile vor trebui să asigure cel puțin 30% din electricitatea mondială. Nicio termocentrală pe cărbune nu va trebui să fie aprobată începând din 2020.

În ceea ce privește transporturile, vehiculele electrice vor trebui să reprezinte 15% din parcul auto (în prezent 1% din vânzările de vehicule noi).

Continuarea pe RTV.NET