• Home
  • Rețete
  • Făina 000 sau 650? Cum o alegi pe cea potrivită și ce înseamnă codurile de pe pachete

Făina 000 sau 650? Cum o alegi pe cea potrivită și ce înseamnă codurile de pe pachete

faina de grau 22 1

De multe ori, codul pe care îl citim pe pachetele de făină rămâne un mister. Știm că făina 000 este cea mai fină, dar nu este potrivită la orice aluat. Iată de ce!
Dacă ți-ai propus să faci singură pâinea la cuptor sau să gătești cozonaci, este bine să știi care este făina cea mai potrivită pentru fiecare. Iată ce reprezintă codul din 3 cifre de pe ambalaje.

Făina 000, fină și pufoasă
Acest tip de făină se produce din cereale cu un conținut ridicat de gluten și proteine vegetale și este potrivită pentru prăjituri, pentru aluaturile elastice precum cele din care se fac choux-urile sau foile de plăcintă și ștrudele. Poate fi folosită pentru orice aluat în care se pune drojdie, dar mai puțin pentru pâine. Și este bine să reții faptul că, pentru a obține această făină albă și pufoasă, în procesul de fabricație se folosește și clor.

Făina albă 650
Această făină are un procent mai ridicat de gluten și poate fi folosită pentru pâine, pentru aluaturile de pizza, pentru covrigi și, în general, pentru produsele de patiserie care trebuie rumenite.

Făina 550
Este măcinată din cereale mai moi, cu un conținut mai scăzut de gluten, și poate fi folosită la majoritatea tipurilor de aluaturi, deși nu vor crește la fel de pufoase ca atunci când folosești făina dură. Cu toate acestea, făina obișnuită poate fi folosită și la pâine, și la plăcinte sau la gogoși, dar este mult mai bună pentru biscuiți sau pentru foitaje.

Făina specială pentru cozonac
Are un conținut mult mai scăzut de gluten decât făina dură și este îmbunătățită cu agenți de creștere și de afânare. De obicei, această făină conține fie bicarbonat de sodiu, fie fosfat de calciu care ajută la producerea unui aluat aerat și pufos. Acest tip de făină devine și mai gustoasă și mai pufoasă în combinație cu zahărul, astfel că este cea mai bună pentru aluaturile dulci, pentru pandișpanuri sau pentru cornulețe și biscuiți moi, care se umplu cu cremă.

Făina integrală din grâu
Pentru această făină se folosește întregul bob de grâu, inclusiv tărâțele și germenii, de aceea este mai bogată din punct de vedere nutritiv. Făina integrală conține mai multe fibre decât făina albă, dar are un conținut mai scăzut de gluten, de aceea aluatul nu va crește la fel de pufos ca atunci când folosești făina 000. De obicei, făina integrală are indicativul 1050 și este considerată făina cea mai dură.

Continuarea pe libertateapentrufemei.ro

Parteneri