• Home
  • Fapt divers
  • Filosoful Chrysippus, singurul om care fi murit din cauza propriei glume

Filosoful Chrysippus, singurul om care fi murit din cauza propriei glume

chrysippus

Chrysippus Soli a fost un filosof grec de origine din Soli. Acesta a devenit al treilea șef al școlii Cleanthes, murind în jurul anului 230 Î.Hr.

Chrysippus a fost al doilea fondator al stoicismului, excelând în logică, etică, fizică și în teoria cunoașterii. A creat un sistem original numindu-se “logica propozitiilor” pentru a înțelege mai bine funcționarea universului și a căutat un rol pentru libertatea personală în gândire și acțiune. Printre cele mai importante lucrurui pe care filosoful le-a făcut în timpul vieții, acesta a inițiat succesul stoicismului ca una dintre mișcările filosofice cele mai influente în limba greacă și romană din lume.

Din lucrările sale scrise niciuna nu a supraviețuit, cu excepția fragmentelor citate în lucrările anterioare precum Cicero, Seneca, Galen, Plutarh.

Chrysippus a compus mai mult de 700 de lucrări. Acestea au fost scrise cu ajutorul dorinței cuprinzătoare de a analiza ambele părți ale unui argument. Criticii l-au considerat pe acesta fiind difuz și obscur, însă abilitățile sale erau foarte apreciate, el ajungând să fie văzut ca o autoritate proeminentă pentru școală.

Potrivit historia.ro, acesta a murit la vârsta de 73 de ani, existând două posibile cauze ale decesului. Prima posibilă cauză este datorată vinului nediluat, iar a doua posibilă cauză este din cauza că acesta se uita la un măgar ce mânca, înecându-se când a spus o glumă despre măgar. Este singurul om care este posibil să fi murit din cauza propriei glume.

Parteneri