• Home
  • Fapt divers
  • Formula fericirii scrisă pe o hârtie de Albert Einstein. A oferit-o drept bacşiş unui poștaș japonez

Formula fericirii scrisă pe o hârtie de Albert Einstein. A oferit-o drept bacşiş unui poștaș japonez

einstein

Trăim într-o lume în care fericirea este cel mai mare deziderat. Toți vrem să fim bine și să trăim fericiți, însă de multe ori acest lucru este extrem de greu de dobândit. Uneori nici nu știm ce înseamnă pentru noi fericirea sau ce ne dorim, însă Einstein, una dintre cele mai sclipitoare minți ce a trăi vreodată pe Pământ, a dezvăluit formula.

În noiembrie 1922, Einstein călătorea din Europa în Japonia pentru o serie de prelegeri pentru care a fost plătit cu 2.000 de lire sterline de către editorul și gazdele sale japoneze, potrivit biografiei lui Walter Isaacson, „Einstein: Viața și universul său”. În timpul călătoriei, Einstein care pe atunci avea 43 de ani a aflat că a primit cel mai mare premiu din domeniul său: Premiul Nobel pentru fizică.

Premiul a însemnat celebrarea contribuțiilor sale în fizica teoretică .Vestea sosirii lui Einstein s-a răspândit rapid în Japonia, iar mii de oameni s-au adunat pentru a-l vedea pe laureatul premiului Nobel.

Impresionat, dar și stânjenit de publicitate, Einstein a încercat să își noteze gândurile și sentimentele din camera de la Hotelul Imperial din Tokyo unde se afla cazat. În acest timp poștașul venise la el pentru a-i aduce o livrare, moment în care probabil a refuzat să accepte bacșișul, în conformitate cu practicile locale, fie Einstein nu avea mărunțiș la dispoziție. În schimb, Einstein a scris două bilețele scurte pe care le-a înmânat băiatului.

„O viață calmă și modestă aduce mai multă fericire decât căutarea succesului combinată cu o neliniște constantă.” Pe o a doua foaie, a scris un alt mesaj: „Unde există voință, există o cale.”

„Dacă ești norocos, bilețelele în sine vor valora într-o zi mai mult decât niște mărunțiș”, i-ar fi spus Einstein băiatului, notează click.ro.

Aceste note în care Einstein își oferea gândurile sale despre cum să trăiești o viață fericită și împlinită, s-au vândut 2017 la o casă de licitații din Ierusalim pentru suma totală de 1,8 milioane de dolar.

Mai mult aici

Parteneri