Giorgiana Radu: Cumpăr timp

giorgiana radu 4 1

Cumpăr timp. Anunț public, poate știe cineva o adresă. Spuneți-mi, vă rog, dacă vi se arată un talcioc, o farmacie disponibilă. Promit să nu fiu lacomă. Mai las și pentru alții. Știu, sunt mulți doritori. Produsul acesta efemer e tot mai căutat.

Credem că viața e o întreagă existență, că o avem la îndemână la nesfârșit, așa încât facem risipă. Risipă de timp. De iubire. Risipă de noi înșine.

Eu, astăzi, cumpăr timp! Cumpăr timp pentru toate nopțile când am adormit prea devreme. Pentru zilele pe care le-am lăsat să treacă nebăgate în seamă. Cumpăr timp pentru toate cuvintele de dragoste pe care le-am rostit prea în șoaptă, și nu le-am strigat, tare, pe silabe, să se zidească în doinele văzduhului. Vreau înapoi timpul fericirii desenat de palmele noastre împreună. Cumpăr timp pentru ziua de mâine care se scurtează. Și câte nu sunt cele pentru care caut cu încăpățânare drogheria de recuperare a timpului.

Mulți alergăm după timp. Unii îl caută pentru zâmbetele pe care nu și le-au permis, prea încrâncenați fiind cu zbaterile vieții. Alții vor timpul copilăriei înapoi. Ajunși la senectute își dau seama că multe jocuri mai aveau de încercat. Timp vor și cei ce au crezut că viața e despre muncă doar. Șirul doritorilor e lung. Și medicii vor să cumpere timp. Pentru pacienții pe care nu reușesc să-i cerceteze. Te-ai aștepta ca ei, medicii, să-ți indice o farmacie de unde poți procura acest elixir pe care, de multe ori, îl irosești, iar apoi, prea târziu, te zbați să-l recuperezi. Însă ridică neputincioși din umeri.

Nimeni să nu știe de unde se poate cumpăra timp? Dacă aflați, vă rog, înștiințați-mă! Promit, din nou, nu mă voi calici. Voi lua doar partea ce mi se cuvine. Restul, îl las pentru toți aceia care vor trăi clipa trezirii, și vor realiza că au trăit prea puțin din multul pe care l-au avut.

Parteneri