Giorgiana Radu: Dezbrăcaţi-vă de metehne!

Fiecare sfârşit de an aduce cu sine un nou început. Fiecare început porneşte pe fondul melancoliei, cu toate că ia startul prin renunţări. Renunţăm de pildă la bradul care ne-a înfrumuseţat sărbătorile. Îl “dezbrăcăm” de veştmintele fastuoase care reflectă toată bucuria adunată încă din anii copilăriei. Da, bradul ne aşază, de fiecare dată, în timpul celor mai frumoşi ani, cei ai copilăriei, iar debarasarea de el produce inevitabil tristeţe.

Ca şi bradul, România e dezbrăcată până la piele, în miezul ienii, de speranţe. Politicul a îngheţat, parcă, în timpul cel din urmă, nelăsând să se întrevadă urme vagi ale dezmorţirii, dimpotrivă. Noroc cu Europa care s-a străduit să vină la Bucureşti ca la ea acasă.

La pornirea către anul ce tocmai a început, oamenii îşi propun, în general, schimbări ce ţin de dietă şi activitate sportivă. Abonamentele la sală se înmulţesc, în timp ce bibliotecile sunt într-o permanentă aşteptare a posibililor cititori.
Şi cum începutul înseamnă de cele mai multe ori schimbare, ca măsură neapărat necesară , nesuportând amânări, paşapoartele au fost primele care s-au schimbat la faţă. Ministerul de Interne a considerat învechit şi uşor de reprodus costumul vechi al actelor cu care ne arătăm în alte zări, iar bugetul alocat acestei “primeniri” trebuia justificat într-un fel. Presupun că schimbarea la faţă a paşapoartelor, a buletinelor, a permiselor e făcută, ca de obicei, de nişte firme particulare care, la licitaţii, câştigă mereu şi orice, premiante din oficiu.

Distribuie prietenilor

Depăşind nota pesimist-ironică, preluarea preşedinţiei Consiliului European de ţara noastră, a fost un moment care ne-a aşezat într-o lumină pozitivă, la început de an, pe mapamond. Ateneul a adunat vârfurile UE deopotrivă cu cele româneşti, care, în mare parte, se încadrau mai degrabă la categoría “uscăciunile” politicii autohtone, în sensul că primenirea cu oameni noi nu se vede. În acest context s-a putut observa, fără sforţări, discrepanţa majoră dintre Ei şi Noi. S-a văzut clar că nu e nevoie de săgeţi pentru a ţinti acolo unde îţi doreşti. Dar asta necesită educaţie, cultură, rafinament.

N-ar fi rău, ca la început de an, odată cu dezbrăcarea bradului, fiecare dintre noi, oameni simpli sau mai puţin simpli, politicieni ai puterii şi chiar ai opoziţiei, fiindcă ea se vede mai nevăzută, să ne dezbrăcăm de vechi metehne şi să corectăm ce mai poate fi, încă, retuşat. Dacă am pune ceva haine noi moralităţii, schimbarea în bine ar veni negreşit.