• Home
  • Editoriale
  • Giorgiana Radu: Tontoroi electoral pe cadavrul Alexandrei

Giorgiana Radu: Tontoroi electoral pe cadavrul Alexandrei

giorgiana ploiesti 1

Nu trebuie musai să fii părinte pentru ca tragedia de la Caracal să te cutremure, să suferi deopotrivă cu familiile victimelor, chinuite nu doar de pierderea fetelor, ci și de modul barbar în care și-au aflat sfârșitul. Sfârșit la care a contribuit fiecare instituție a statului, de la cea din dealul Cotrocenilor și cea din Piața Victoriei, până la cele de jos, toate susținute în fotolii confortabile, pe lefuri uriașe, de noi, cetățenii, oameni de serviciu ai scrutinurilor electorale. Pentru că doar atunci contăm, atunci existăm. În rest, suntem pe cont propriu, la mila Domnului, trăind cu speranța că, poate, nouă nu ni se va întâmpla violul, tâlhăria, crima.

Securitatea cetățeanului e doar o sintagmă seacă pe buzele purtătorilor de vorbe în conferințe, sau așternută în comunicate sterile.

Poliţistul – prima dintre uniformele statului pusă să apere cetăţeanul – s-a dovedit în nenumărate rânduri a fi şi primul care face pact cu diavolul. Pentru mulți dintre polițiști, uniforma reprezintă aura care le dă prilejul să-și afișeze aroganța, să intimideze, să se împăuneze cu superioritatea care dispare odată cu dezbrăcarea epoleților, dezvelind micimea și lașitatea care-i compun. A se vedea modul în care i-au tratat pe părinții acestor fete și abordarea incredibilă a celui care a răspuns apelului la 112 al Alexandrei.

Astăzi, toți comunică. Procurori, polițiști, servicii, președinte, premier. Comunicarea e laitmotivul acestor zile. Președintele Iohannis a ieșit să ne spună că e îndurerat și comunică, permanent, cu toate instituțiile. Viorica Dăncilă comunică la rându-i cu toți responsabilii, încercând să-i detecteze pe cei iresponsabili.

Toți fac apel spre a nu politiza această tragedie, dar fiecare numai asta face. Iohannis și Dăncilă se bat în declarații televizate și mesaje pe rețelele sociale, dând vina unul pe celălalt, ca niște preșcolari în fața educatoarei.
Afișând empatie și durere, ambii joacă un tontoroi electoral grotesc pentru fotoliul de la Cotroceni, pe cadavrele acestor fete. Aș zice sictir, dar ar însemna să mă cobor la un limbaj pe care nu-l tolerez.

Lăsați-ne, domnilor, cu această comunicare! Comunicați de atâția ani, încât această comunicare/anticomunicare a devenit letală.
Din cauza comunicării au murit cu zile tânăra Aura și pilotul Iovan, în Apuseni. Tot din această cauză a murit și Alexandra.

Câte tragedii ar trebui să se mai întâmple ca această comunicare să înceteze, și să se instaleze normalitatea în această țară, astfel încât funcțiile să fie ocupate de oameni cu adevărat responsabili și pricepuți?

Un alt comunicator al guvernului, nou miruitul în fruntea ministerului de Interne, a ieșit să grăiască și el, să arate cât de implicat e în soluționarea cataclismului social care a lovit România. Grav și afectat a ieșit în fața jurnaliștilor, citindu-le bâlbâit niște nume și funcții, care se înlocuiau unele pe altele, drept rezolvare a problemei. Atât, niciun cuvânt în plus. Schimbăm niște nulități șmechere, cu alte nulități șmechere, din aceeași clică politică.

Fiecare dintre cei care dețin frâiele puterii se face vinovat pentru tragedia de la Caracal, pentru haosul instituțional pe care îl vedem astăzi.

În timp ce unii suferă, alții își fac campanie. Pentru ce? Pentru a continua comunicarea falsă, goală, ce nu duce la eliminarea acestor tragedii, ci le atrage și le confirmă.

Parteneri