Giorgiana Radu: Urlați, puntea dintre adolescență și maturitate

 

Urlați, oraș situat pe Valea Cricovului Sărat, alcătuit din 17 localități și găzduitor a peste 10.000 de oameni, poartă cu sine, pe lângă propria istorie, și o incursiune sufletească a celor care l-au parcurs în anumite etape ale vieții. Pentru mine, Urlați înseamnă puntea dintre adolescență și maturitate. Aici am învățat că mersul nu se deprinde doar în primii ani ai copilăriei, ci și mai târziu, atunci când viața ți se deschide prin cărări diverse, iar tu trebuie să te ghidezi, astfel încât să nu rătăcești calea ce-ți va aduce împlinire și bună stare.

Terminasem liceul din Valea Călugărească, cu profil tehnician veterinar, iar facultatea era un lux pe care, din anumite motive (cu precădere financiare) nu mi-l permiteam. O vizită la cabinetul medical din satul natal (Apostolache) m-a „trimis” la farmacia veterinară din Urlați, care avea un post liber pentru domeniul pentru care mă pregătisem. Temătoare și dominată de neîncredere, am mers cu mama pentru interviu. A urmat o perioadă scurtă de probă pe care am depășit-o cu succes, așa cum spunea proprietarul farmaciei, doctorul Sgură. Am petrecut trei ani acolo, până când destinul m-a îmbrâncit spre o cu totul altă destinație (Facultatea de Jurnalism), pe care am conștientizat-o târziu, dar care a ars mocnit tot timpul, așteptând gura de oxigen care s-o determine să se exteriorizeze.

Distribuie prietenilor

De Urlați mă leagă, pe lângă ramuri sangvine, și amintiri mai cenușii ale copilăriei. O operație de apendicită și alte câteva sincope ale sănătății m-au „cazat” în câteva rânduri la Spitalul orășenesc, unde mă arătam insensibilă și puternică la plecarea mamei, pe care n-o conduceam până la porțile instituției, invocând anumite pretexte care, în fond, constau în lacrimi de teamă și nesiguranță.
Rememorarea orașului Urlați, stimulată de o vizită neprevăzută la Spitalul închis niște ani, și redeschis în 2014 pentru cei aflați într-un impas al suferinței, mi-a redat un strop de speranță cu privire la resuscitarea sistemului medical românesc. Medici care știu pentru ce sunt acolo, condiții igienice corecte, amenajări care se încadrează în standardele moderne, sunt elemente care te îndepărtează de reținerea de a merge la un spital dintr-un oraș mic. Sigur că și aici, ca la mai toate spitalele, este încă loc pentru mai bine. Dar, până la urmă, îmbucurător e faptul că putem apela în regim urgent la o consultație medicală (minunată e doctorița de copii, Duță), astăzi, când se moare cu zile pentru că un medic refuză să traverseze strada pentru a acorda primul ajutor sau pentru că nu deții trimitere de la medicul de familie, sau … pentru că ai o vârstă.

Orașul Urlați, printre reperele sale istorice și deținător al Conacului Bellu – clădire monument de arhitectură și vechime unde afli, prin vocea caldă a Gabrielei Nicolau, pagini neștiute ale trecutului, îți dă un imbold special. Mie mi-a schimbat traiectoria, și pentru asta rămâne punctul de plecare al drumului lung sau scurt în „satul Terra”.