Goethe, „vinovat” pentru decofeinizarea cafelei! Cum este produsă cafeaua fără cofeină

 

Originea cafelei fara cafeina este surprinzatoare, fiind legata de autorul tragediei Faust.
Johnann Worfgang von Goethe este recunoscut pentru activitatea sa in domeniul literar, insa, el si-a exprimat interesul si fata de stiintele naturii, noteaza LiveScience.

Intrigat de faptul ca dupa ce bea cafea nu mai doarme noaptea, Goethe l-a rugat in 1819 pe chimistul Friedlieb Ferdinand Runge sa identifice substanta responsabila. in urma experimentelor din laborator, Runge a reusit sa izoleze pentru prima data cafeina. Pentru aproape un secol, se vor face progrese in ceea ce priveste izolarea substantei active, dar nu neaparat si o bautura care sa se apropie de gustul cafelei obisnuite.

Distribuie prietenilor

In prezent, procesul de decafeinizare a boabelor de cafea este unul intensiv, fiind realizat in unitati specializate. „Exista unele companii mari din industria cafelei care detin propiile fabrici in care se realizeaza decafeinizarea, in rest, ceilalti apeleaza la serviciile unei companii specializate sau cumpara prin importatori”, a declarat David Kastle, vicepresedinte al Swiss Water Decaffeinated Coffe.

In mod uzual, procesul de izolare a cafeinei se realizeaza prin saturarea cu apa a boabelor verzi de cafea. Scopul acestei proceduri e de a face solubila cofeina din boabe. Prima metoda prin care se realizeaza decofenizarea si care are si succes comercial ii apartine comerciantului german Ludwig Roselius. Povestea metodei inventate de catre acesta porneste de la un transport de cafea imbibat in apa de mare, conform Atlas Obscura. in loc sa arunce respectivele boabe, el decide sa le proceseze si sa le testeze. Rezultatul acestui efort este ca respectivele boabe de cafea au fost „curatate” de cafeina, fiind putin sarate, dar reusind sa conserve gustul cafelei clasice.

Roselius a modificat metoda folosind benzen, un compus cancerigen, drept solvent pentru indepartarea cafeinei din boabele de cafea. Compania detinuta de acesta, Kaffe HAG, a adus pe piata prima cafea instant fara cofeina sub numele de ”Sanka”.

Descoperirile care au demonstrat ca benzenul este cancerigen au determinat companiile din industria cafelei sa renunte la acesta, au trecut la alti solventi chimici, precum acetatul de etil sau clorura de metilena, ale caror concentratii sunt strict reglementate de catre agentiile de control ale alimentelor.

Continuarea pe sanatate.bzi.ro