• Home
  • Fapt divers
  • În prima zi de Florar se serbează ARMINDENII. Fă asta ca să ai parte de sănătate, de noroc şi de belşug

În prima zi de Florar se serbează ARMINDENII. Fă asta ca să ai parte de sănătate, de noroc şi de belşug

armindenii 1

La început de an pastoral, ritualurile dedicate, încă din cele mai vechi timpuri, renașterii naturii sunt pline de simboluri. Aproape că depășesc în importanță sărbătorile sfinților din calendarul creștin ortodox. Și asta pentru că sunt menite să ne protejeze de rele, să ne mențină sănătoși, să ne ocrotească recoltele și casele.

Armindenii te protejează
Puţini mai sunt aceia care ştiu că în prima zi de Florar se serbează Armindenii. E un ritual străvechi, pentru protejarea recoltelor, viilor, livezilor şi animalelor. Pe vremuri i se mai spunea “ziua pelinului” sau “a beţivilor”. Ca să ai parte de sănătate, de noroc şi de belşug, spală-te pe faţă, dis-de-dimineaţă, cu rouă, ieşi să petreci la iarbă verde şi bea vin pelin. Armindenii sunt ramuri verzi, atârnate la uşi şi la porţi, menite să aducă noroc şi bunăstare, să apere casa de forţele răului. În această zi, nu se înjugă boii. Iar dacă nu se respectă tradiţia, se spune că animalele şi stăpânii lor se îmbolnăvesc.

Iurea înverzeşte
Pe 6 mai, oamenii celebrează Iurea. E o zi în care casele se împodobesc cu ramuri înfrunzite de nuc sau de stejar, pentru a fi feriţi de boală, de blesteme, de cumpene grele.

Gherman înseninează cerul
Pentru a feri recoltele de răzbunarea cerului, de furtuni şi de grindină, pentru a proteja animalele de pe lângă casă, străbunii ţineau cu sfinţenie sărbătoarea Sfântului Gherman, pe 12 mai. Se spune despre Gherman că ar fi patronul vietăţilor, numit şi Harmanul viermilor. El alungă norii şi împrăştie ploile. Ca să nu se supere, nu se munceşte la camp de ziua lui, nu se coase, nu se spală şi, foarte important, nu ai voie să te piepteni.

Mai mult pe libertateapentrufemei.ro

Parteneri