Întâlnire sau ciocnire între Dragnea, Dăncilă și Isărescu?

Întâlnirea, precedată de declarații politice tăioase, devine – în varianta comunicatului de presă – „Un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei”.
Joi, ca urmare a schimbului de scrisori dintre președintele Camerei Deputaților și guvernatorul Băncii Naționale a României, precum și în continuarea întâlnirilor Guvernului cu Banca Națională a României, a avut loc întrevederea dintre Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și conducerea Băncii Naționale a României, reprezentată prin Mugur Isărescu și Florin Georgescu, arată un comunicat al Camerei Deputaților.
„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR.
Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.
În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană”, arată comunicatul citat.
Prin acest comunicat, venit de la președintele Camerei Deputaților, adică de la vârful PSD, pare că a fost împlinită și cererea președintelui Iohannis care a ”mediat un conflict” și a îndemnat la ”dialog”. De remarcat că Viorica Dăncilă n-a fost lăsată că poarte singură această discuție, subiectul – conform unor comentatori – fiind ”prea mare pentru capacitatea sa de analiză în domeniu”.
C. Zamfir, AMPress