• Home
  • Recomandate
  • Învață de la Benjamin Franklin să îţi ordonezi viața și să-ți dublezi productivitatea. Iată programul lui zilnic şi valorile de la care nu făcea rabat

Învață de la Benjamin Franklin să îţi ordonezi viața și să-ți dublezi productivitatea. Iată programul lui zilnic şi valorile de la care nu făcea rabat

franklin 1

Benjamin Franklin, unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite, a propus o rutină zilnică simplă, dar de efect, care îţi va creşte productivitatea. Deşi lista a fost creată cu 300 de ani în urmă, conţine principii care te vor ajuta să fii distras de la lumea modernă şi să stai focusat pe sarcinile importante.

Benjamin Franklin este cunoscut drept unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, dar a realizat mai mult de atât în timpul vieţii sale.

În cei 84 de ani de viaţă, el a inventat paratrăsnetul, a făcut descoperiri semnificative în domeniul electricităţii, a scris cărţi, a compus muzică şi a cântat la un nivel înalt la vioară, harpă şi chitară, a fondat multe organizaţii civice, inclusiv Universitatea din Pennsylvania, şi multe altele.

Iată cum arăta rutina zilnică a lui Benjamin, care include 10 lecţii care îţi vor dubla productivitatea, apărute în Autobiografia lui Benjamin Franklin, potrivit Business Insider:

1. Păstrează simplitatea Primul lucru de observat în programul zilnic al lui Franklin este simplitatea sa. Există doar şase momente programate pentru fiecare zi, iar unul dintre acestea este somnul – o necesitate evidentă. Nu există o listă copleşitoare de lucruri de făcut. Este simplu şi concentrat pe esenţial, ceea ce îl face extrem de eficient.

2. Mergi la somn şi trezeşte-te la aceleaşi ore în fiecare zi Una din cele mai populare mantre ale lui Franklin era că „mersul devreme la somn şi trezitul devreme fac un bărbat sănătos, bogat şi înţelept“. În fiecare zi, Franklin s-a trezit la 5 dimineaţa şi a mers la culcare la ora 22.00, dormind şapte ore în fiecare noapte. Este important de reţinut însă că ceea ce contează cel mai mult nu este momentul când vă culcaţi sau vă treziţi, ci consistenţa programului de somn. Dacă te culci şi te trezeşti la aceleaşi ore în fiecare zi îţi antrenezi creierul pentru a adormi mai repede şi îţi îmbunătăţeşti calitatea somnului.

3. Petrece timp în linişte, singur La scurt timp după ce se trezea, Franklin făcea un duş, iar apoi „se concentra pe energia pozitivă“. Cu alte cuvinte, îşi petrecea ceva timp în rugăciune sau meditaţie. Acest ritual îi oferea lui Franklin claritate şi focus privind planul din ziua respectivă.

4. Fixează ce intenţionezi să faci şi fă-ţi planul pentru fiecare zi În fiecare dimineaţă, înainte de a merge la muncă, Franklin îşi seta obiectivele pentru ziua respectivă cu o întrebare importantă: Ce e bine să fac în această zi? Stabilirea unei intenţii şi crearea unui plan de acţiune în fiecare dimineaţă asigură concentrarea asupra celei mai importante sarcini şi, aşa, eviţi să fii distras.

5. Dedică-ţi timp pentru studiu În programul zilnic, Franklin şi-a setat un timp pentru a „profita de prezent şi pentru a studia“, ceea ce înseamna că el îşi dedica timp proiectelor personale, independente şi separate de locul de muncă. Astfel, îşi rezerva un moment al zilei citind cărţi sau reviste. Ca o alternativă, îţi poţi petrece timpul respectiv învăţând o limbă străină, cântând la un instrument sau bucurându-te de hobby-urile tale.

6. Rezervă-ţi timp pentru muncă intensă Pentru a-şi planifica ziua, Franklin s-a concentrat şi pe gestionarea eficientă a timpului şi şi-a programat activităţile în aşa fel încât să-şi protejeze ziua de întreruperi neaşteptate. Mai exact, Franklin a alocat câte două perioade de timp de patru ore – de la 8.00 până la 12.00 şi de la 14.00 până la 18.00 – pentru munca profundă şi concentrarea neîntreruptă asupra sarcinilor sale cele mai importante. De asemenea, Franklin rezerva două ore – de la 12.00 până la 14.00 – pentru masa de prânz.

7. Aranjează-ţi lucrurile după muncă După o zi obositoare de muncă, este uşor să pleci de la birou şi să laşi lucrurile dezordonate, urmând să le aranjezi a doua zi. Acest lucru te face să pierzi timp preţios, voinţă şi energie, care ar fi putut fi folosite imediat pentru a lucra la sarcinile importante. Pentru a evita această problemă, Franklin îşi curăţa spaţiul de lucru şi îşi punea lucrurile în ordine înainte de a părăsi biroul.

8. Planifică-ţi orele de odihnă După munca din fiecare zi, Franklin îşi făcea ordine în spaţiul de lucru, mânca cina şi îşi petrecea restul serii relaxându-se: asculta muzică sau stătea cu prietenii. Asta ajută să îţi energizezi creierul şi corpul şi să le pregăteşti pentru ziua următoare.

9. Seara reflectă asupra zilei tale Chiar înainte de a merge la somn, Franklin reflecta asupra celor făcute în ziua respectivă şi îşi punea importanta întrebare: „Ce am făcut bine astăzi?“. După ce înţelegea ce a mers bine, dar şi ce ar fi putut să facă mai bine în timpul zilei, Franklin se gândea ce trebuie să schimbe în programul său.

10. Nu aspira la perfecţiune Sărbătoreşte-ţi micile câştiguri şi încearcă să te autodepăşeşti atunci când eşuezi cu planurile tale, pentru că la sfârşitul zilei ăsta este efortul care contează cu adevărat.

Dar înainte de aceste 10 trucuri, în primul rând, creează o listă de valori pe care să le urmezi în viaţa ta. Franklin a realizat o listă de 13 virtuţi destinate să-l ajute în rutina zilnică:
Cumpătare: Nu mânca până la epuizare şi nu bea până la refuz.
Tăcere: Vorbeşte doar când ceilalţi pot beneficia de pe urma celor spuse de tine şi evită conversaţiile superficiale.
Ordine: Lasă fiecare lucru la locul lui şi lasă fiecare parte a afacerii tale la timpul ei. Hotărâre: Hotărăşte să îndeplineşti ceea ce trebuie făcut şi îndeplineşte fără greşeală ceea ce ai hotărât.
Modestie: Nu te sustrage de la a face bine pentru tine şi pentru ceilalţi, nu ai nimic de pierdut.
Hărnicie: Nu pierde timpul. Angajează-te permanent în ceva folositor şi renunţă la toate acţiunile inutile.
Sinceritate: Nu folosi trucuri ieftine. Gândeşte inocent şi corect, iar dacă vorbeşti, atunci fă-o în cunoştinţă de cauză.
Dreptate: Nu greşi rănindu-i pe ceilalţi sau profitând de pe urma lor.
Moderaţie: Evită extremele. Nu răspunde cu aceeaşi monedă, oricât de mult ar merita să o faci.
Curăţenie: Nu tolera murdăria corpului, a hainelor sau a locuinţei.
Discreţie: Nu folosi sexualitatea pentru a leza liniştea şi reputaţia ta sau a altei persoane.
Calm: Nu lăsa fleacurile să te agite, precum nici accidentele obişnuite sau inevitabile.
Smerenie: Imită-i pe Iisus sau pe Socrate. Franklin aranja fiecare virtute în funcţie de importanţa ei şi, de asemenea, nu se concentra pe toate deodată, ci le lua pe rând, lucrând la fiecare câte o săptămână.

Sursa – adevarul.ro

Parteneri