AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Iohannis a discutat cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO. „E foarte bine să fie doi candidați”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, că a vorbit cu acesta despre candidatura sa la șefia NATO.

„Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul”, a spus Iohannis. Șeful statului susține că e „foarte bine să existe doi candidați”, precizând că el sau premierul olandez Mark Rutte va fi ales viitorul secretar general al Alianței.

Întrebat dacă a vorbit cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO, Iohannis a răspuns: „Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul. (…)Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să zic ce a spus președintele Biden. Dar discuția nu a fost lungă, a fost relativ scurtă. Există riscul să nu fie consens și tocmai de aceea cred că e foarte bine să fie două candidaturi, doi candidați în general considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice și, până la urmă, unul dintre cei doi va fi ales viitorul secretar general. Dar să nu amestecăm lucrurile – au spus unii că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea. E bine să fie doi candidați pentru că atunci se deschid noi teme și atunci facem lucrurile să meargă mai bine”.

Potrivit digi24.ro, șeful statului spune că la summitul de la Washington din luna iulie trebuie „să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică”.

„Am discutat, evident, și despre pregătirea summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică. Pe lângă sprijinul constant și consistent pe care-l acordăm noi Ucrainei este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe flancul estic și să avem o abordare consolidată în ce privește securitatea la Marea Neagră”, a mai spus Iohannis.

Întrebat în ce constau interesele României la summitul de la Washington, Iohannis a răspuns: „Obiectivele României…este o listă întreagă, sunt foarte tehnice, dar aș menționa câteva fiindcă sunt importante: întărirea flancului estic, avem acele battle groups, avem trupe, dar după părerea mea nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic și pentru apărare, dar și pentru descurajare. Dar descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe flancul estic, ci să fim echipați ca lumea și să avem o industrie de apărare care să fie suficientă. (…)Să devenim noi mai puternici, iar pentru asta trebuie să alocăm mai mulți bani pentru industria de apărare”.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!