Ion Marin: VIITORUL PREȘEDINTE: UN EL SAU O EA – DIN PLAPUMĂ!

 

AMR  șapte luni, titrează seară de seară o televiziune care crede că toată lumea a făcut armata sau Doamne ferește, pușcărie, ca să știe că acronimul acela înseamnă ”au mai rămas…”

Șapte luni, iar după unii și mai puțin, o jumătate de an și ceva, cum ai da-o, până când vom avea la Cotroceni un alt chiriaș. Probabil, mai puțin jucător. Deocamdată, avem un singur ofertant sigur, domnul Predoiu de la PDL, fost independent, fost la PNL, care aspiră, la fel ca și ceilalți ce-și doresc să reprezinte dreapta să fie unicul ei candidat. Cel puțin în turul doi, cum, dealtfel,  par să încline toate calculele. Și culmea, să și câștige, în ciuda fărâmițării pe care a produs-o nimeni altul decât liderul ei. Adică, Traian Băsescu.

Totul a început, cum bine se știe, la convenția PDL, la care, în ciuda manevrelor și aranjamentelor, președinte a ieșit Blaga și nu Udrea, cum și-a dorit președintele, prezent în sală, cu susținere fățișă pentru favorita lui. Înfrângerea a luat-o foarte personal și a anunțat în după-amiaza aceleiași zile divorțul de partidul lui de suflet ce i-a adus un așa afront. A urmat construcția partidului propriu, de data aceasta doar cu oameni din familie și de casă, mai întâi sub masca unei fundații, apoi pe față,  cu vaporeni încercați din propriul echipaj. Un timp, toată lumea a crezut că noua ambarcație are rolul de a o purta pe Elena cea mică din nou în portul de la Bruxelles. Refuzul ei cu multe vorbe de duh și de ocară la adresa celor pe care-i tocmai îi părăsea, a lămurit lucrurile, mai ales pentru cei din aceeași barcă, pentru domnii Ungureanu, Neamțu și mai ales Blaga: corabia  era  nu pentru EBA, ci pentru EA. Exact cum a dedus, pe baza informațiilor, că nu degeaba este directorul SRI, însuși domnul Maior, care a prezis că viitorul președinte va fi un el sau o EA. Și pentru a mai împrăștia din dubii, deși, practic, nu mai era cazul și-a exprimat convingerea că acel el, sau mai curând EA va avea față de servicii aceeași atitudine ca a celui actual. Mai ales dacă are și un doctorat în securitate națională. Aproape lămurit și el, Vasile Blaga a zis, duminică la B1, că viitorul președinte nu trebuie scos de sub plapumă, ceea ce a făcut-o pe moderatoare să ia foc, mai ales că pedelistul șef insinuase și că postul în cauză ar cultiva o anume politiciană care ar putea fi chiar  patroana sa din umbră. Numai în aluzii a ținut-o Buldogul la emisiunea cu pricina, aducând vorba, printre altele, și de transferarea necinstită a parlamentarilor și primarilor de la PDL la PMP,  și devenind ferm și dur doar când era vorba să-și susțină propria propunere la candidatura unică pentru dreapta unită: Predoiu și nimeni altul. Adică, tocmai cel pe care Băsescu l-a făcut cu ou și cu oțet, nu o dată. Pe de altă parte, ”candidata de sub plapumă”, cum și-a permis Blaga să o desemneze,  nici nu mai trebuie amintit cât de dragă îi este.

Și cu șanse mari, în viziunea ei și a susținătorilor – montajul fiind următorul! Elena Udrea se află în cea mai vizibilă campanie de credibilizare a sa și de creștere a PMP, în vreme ce toți ceilalți așteaptă măcar luna mai, adică rezultatele alegerilor europarlamentare. E drept că și domnul Predoiu poate să se socotească în campanie, dar el este victimă sigură a propriilor molfăieli, ori de câte ori catadicsește să le articuleze. După alegerile cu pricina, nu este exclus ca dl. Antonescu, liderul indubitabil de până acum al dreptei, să fie nevoit să se retragă, așa cum a anunțat în caz că partidul său nu va lua 20 de procente. În această conjunctură, EA (apud Maior) sau EU (Elena Udrea) va avea culoarul liber, cu mari șanse să se poziționeze prima între candidații dreptei, ceea ce înseamnă că va intra în turul doi. În acel moment, Blaga, dacă va mai avea partid până atunci, va putea să încline balanța între reprezentantul stângii, cel mai probabil, Ponta, și al dreptei, care va putea, conform acestui scenariu, să fie Udrea, cum o spune adesea și primul-ministru. Sigur, mai este de văzut și ce se va întâmpla cu PNL în cazul în care se va întâmpla dezastrul despre care chiar Antonescu spunea tot duminică, la Pitești, că în absența mobilizării, etc., este posibil. Altfel, spus, variantele ce-l dau continuator  pe Traian Băsescu printr-un el sau printr-o EA, din mânecă sau din plapumă, nu mai contează, sunt avute în vedere de toți actanții jocului electoral pentru președinție. Deocamdată, un lucru este sigur: serviciile s-au pronunțat. Folosesc pluralul fiindcă nici SRI-ul și cu atât mai puțin Maior nu apasă pe accelerator într-o asemenea chestiune fără să fi avut verde la semafor.