Iubirea, sărbătorită de Ziua Sfântului Valentin

valentines day 1

În 14 februarie, cei care se iubesc vor să îşi arate afecţiunea mai mult decât în orice altă zi din an, totul în numele Sfântului Valentin, patronul Zilei Îndrăgostiţilor, o sărbătoare cu poveşti vechi de când lumea, cu daruri, petreceri şi multă dragoste.

Românii sărbătoresc tradiţional iubirea în ziua de 24 februarie, de Dragobete, când este începutul primăverii şi dragostea, ca şi natura, renaşte, dar în ultimii ani a fost adoptată şi sărbătoarea din 14 februarie ca Zi a Îndrăgostiţilor.

Şi alte ţări aveau în tradiţia lor un echivalent al acestei sărbători, dar, pentru că dragostea se simte la fel pe tot globul, 14 februarie a fost adoptată ca Zi a Îndrăgostiţilor în aproape toate tările din Europa, de pe continentele americane, din Asia şi Australia, iar Sfântul Valentin, alături de Eros, Cupidon sau de alţi protectori locali, a devenit ocrotitorul celor care se iubesc.

Ziua Îndrăgostiţilor în lume

În SUA, Valentine’s Day este sărbătorită cu cel mai mare entuziasm. Cele mai populare obiceiuri de Valentine’s Day sunt, bineînţeles, felicitările şi apoi cinele la restaurant sau excursiile romantice în afara oraşului. Se fac cele mai diverse cadouri, de la ciocolată, buchete de flori, inimioare şi jucării de pluş până la diamante şi se organizează evenimente de stradă, spectacole, concerte sau concursuri pentru îndrăgostiţi.

În Marea Britanie, Valentine’s Day este mai austeră şi deşi nu se fac neapărat daruri, Ziua Îndrăgostiţilor e un bun prilej de petrecere în cluburi şi pub-uri. În Anglia, în tradiţia populară se crede că în ziua de Sf. Valentin, un personaj numit Jack Valentine, bate la uşile caselor lăsând dulciuri pentru copii şi cadouri pentru părinţi. În Ţara Galilor, se sărbătoreşte, pe 25 ianuarie sau pe 14 februarie, Dydd Santes Dwynwe, Ziua Sfântului Dwynwen, considerat patronul iubirii. Altădată, tinerii îndrăgostiţi făceau cadou linguri de lemn încrustate cu decoraţiuni în formă de inimi, chei sau găuri de chei, care însemnau Tu ai cheia inimii mele! Şi în prezent, britanicii obişnuiesc să ofere astfel de linguri de lemn personalizate în special cu ocazia nunţilor. Numele mirilor apar scrise în două inimioare peste care este sculptat un clopoţel ce vesteste marea zi a nunţii, iar la baza lingurii este o ancordă simbolizează trăinicia uniunii celor doi îndrăgostiţi.

În Franţa, sărbătoarea este cunoscută ca Saint Valentin, iar în Portugalia, sărbătoarea se numeşte Dia dos Namorados, Ziua prietenului sau a prietenei.
În Spania, Valentine’s Day este o sărbătoare foarte atent pregătită, se decorează oraşele cu flori de toate culorile şi se oferă multe flori şi cadouri, iar cuplurile îşi sărbătoresc iubirea în cel mai romantic mod. La Barcelona, sărbătoarea se numeşte La Diada de Sant Jordi şi coincide cu comemorarea Sfântului George, ocrotitorul oraşului. Bărbaţii oferă flori doamnelor şi domnişoarelor care, la rândul lor, dau bărbaţilor o carte, ca omagiu adus lui Cervantes, care a murit în această zi a anului 1616.

În Grecia, alături de Eros, zeul iubirii, Sfântul Valentin a devenit protectorul îndrăgostiţilor şi, în ziua 14 februarie, se fac cele mai multe dintre cererile în căsătorie, iar ziua este sărbătorită cu fast.

În Suedia, se sărbătoreşte din 1960 Alla hjärtans dag, Ziua tuturor inimilor, apărută ca influenţă a culturii americane. Chiar dacă nu este o sărbătoare oficială, în această zi se fac vânzări record la flori şi cosmetice. Şi în Norvegia sau în Danemarca sărbătoarea se numeşte la fel şi în această zi se trimit cadouri, urări şi felicitări cu mesaje de dragoste, iar cuplurile ies la restaurant pentru o cină romantică. În Finlanda, este Ystävänpäivä, Ziua Prietenului, când fiecare îşi aduce aminte nu doar de cel iubit, ci de toate persoanele dragi.
Slovacii sărbătoresc iubirea în data de 12 martie, când este Ziua Sfântului Gregor, iar în 14 februarie, de Sfântul Valentin, se consideră că începe oficial primăvara. Din acest moment, se încep muncile agricole şi se spune că păsările îşi aleg perechea pentru întreg anul. Un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, pentru că plantele şi florile începând să crească din această zi.

În Turcia, sărbătoarea tradiţională este în 17 februarie când este Ziua Inimilor Dragi şi este sărbătorită în special de tinerii din marile oraşe, Istanbul, Ankara sau Izmir.
Şi Rusia a lansat începînd din 2008 o versiune rusească a zilei de Sfântul Valentin denumită Ziua familiei, a dragostei şi a fidelităţii, celebrată la 8 iulie.

Japonia celebrează Ziua Îndrăgostiţilor din 14 februarie începând din 1936. Femeile japoneze, reţinute în abordarea bărbatului iubit într-o manieră deschisă, îşi exprimă de Valentine’s Day mai uşor sentimentele şi mulţi tineri află în în această zi dacă sunt admiraţi sau iubiţi. Se dăruieşte în special ciocolată, Giri-choco este oferită bărbaţilor care sunt colegi, şefi sau pur şi simplu prieteni, iar Honmei-choko este ciocolata iubirii oferită de tinerele femei celui pe care îl iubesc. Unele cupluri obişnuiesc să iasă la o cină în oraş, la fel ca cele din Occident. Sărbătoarea tradiţională japoneză a iubirii este însă Tanabata, Sărbătoarea stelelor, în iulie sau uneori în august, când se celebrează întâlnirea dintre Orihime (Vega) şi Hikoboshi (Altair). Atunci bambuşii sunt decoraţi cu lanterne mari şi felinare de hârtie.

În China, sărbătoarea tradiţională este reprezentată de Festivalul Qixi, din cea de-a şaptea zi a celei de-a şaptea luni a calendarului chinezesc, care comemorează o legendă străveche. O zână s-a căsătorit cu un muritor, dar mama ei a forţat-o să se întoarcă în cer şi îndrăgostiţii au fost separaţi printr-un râu fără sfârşit, Calea Lactee. Zînele bune au decis să facă o dată pe an un pod peste Calea Lactee astfel încât cei doi tineri să se poată întâlni.

Brazilia are propria zi a îndrăgostiţilor, Dia dos Namorados, celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, protectorul căsătoriilor. Între iubiţi sau soţi se oferă flori, felicitări, ciocolată sau cadouri romantice. Se organizează concerte şi evenimente muzicale, iar hotelurile oferă pachete speciale pentru „Dia dos Namorados”. Acasă se pregătesc mese speciale pentru prieteni sau se vizitează împrejurimile pentru a admira străzile decorate special pentru această ocazie, se fac petreceri cu muzică şi dans.
Columbia sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor în cea de-a treia vineri şi sâmbătă a lunii septembrie, numind-o Ziua iubirii şi a prieteniei. Şi mexicanii sărbătoresc această zi, dar la o altă dată.

În Australia, tradiţia Valentine’s Day începe în timpul goanei după aur, minerii înstăriţi sărbătoreau cu fast şi cadouri neobişnuite sau exotice, iar tradiţia s-a păstrat până în ziua de azi. Bărbaţii australieni sunt foarte deschişi şi nu se tem să-şi exprime iubirea. Se oferă în general flori, de cele mai multe ori buchete scumpe de trandafiri .
În Coreea de Sud, în 14 februarie numai femeile oferă ciocolată bărbaţilor.
În Singapore, Taiwan şi Filipine, sărbătoarea poartă numele de Ziua Inimilor.

Mai mult pe stiri.tvr.ro

Parteneri