Klemm: Progresul făcut de sistemul de justiţie românesc este în pericol. Schimbările ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000

Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a ţinut luni un discurs, la ceremonia de deschidere a anului universitar la Facultatea de Drept, în care a vorbit studenţilor despre importanţa studiului şi a integrităţii şi în care a punctat faptul că progresul făcut de sistemul juridic din România este în pericol, deoarece recentele schimbări ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000.

„Sistemul juridic din România, construit cu mare efort, timp de două decenii, de avocaţii de dinaintea voastră, ar putea fi demontat în mai puţin de un an. Mă adresez mai ales acelora dintre voi care vor să devină magistraţi”, a afirmat el, potrivit news.ro

Hans Klemm a amintit de protestul magistraţilor de anul trecut privind propunerile de modificărare a legilor justiţiei şi a subliniat: „Magistraţii sunt vizaţi de politicieni şi presă pentru părerile exprimate”.

Distribuie prietenilor

„Aceste schimbări cumulate ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000, când justiţia din România era afectată de corupţie şi influenţa politică. Progresul făcut de sistemul de justiţie românesc este ameninţat, de asemenea, de amendamentele aduse Codului penal şi Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară”, a mai declarat el.

Despre Parlamentul României, el a spus că „s-a închis şi a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiţie semnată de majoritatea magistraţilor şi indicaţiile scrise ale unor experţi ai Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi al GRECO (Group of States Against Corruption)”.

Cât priveşte justiţia din ţara noastră, există speranţe, a mai spus Klemm. „Sistemul va fi decis de o nouă generaţie de legislatori, iar unii dintre aceştia se află aici azi. Întrebarea este: veţi avea pornirea şi curajul să îmbunătăţiţi sistemul juridic al ţării voastre? Acest lucru nu va putea fi făcut fără să vă coste personal. Va fi mereu mai uşor să vă supuneţi celor de la putere decât să acţionaţi cu integritate şi curaj”.