AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Kovesi, prima activitate oficială în calitate de procuror-şef european

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reuneşte la Bruxelles, în zilele de 2 şi 3 decembrie. Printre temele precum migrația sau azilul, noul procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, îşi va prezenta viziunea şi planurile pentru Parchetul European, în fața membrilor JAI.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reuneşte la Bruxelles, în zilele de 2 şi 3 decembrie 2019. Viitorul politicii UE în domeniul migraţiei şi al azilului, viitorul securităţii interne a UE, combaterea terorismului, infracţiunile împotriva mediului, măsuri alternative la detenţie sunt o parte dintre subiectele discutate de miniştrii de interne şi ai justiţiei din UE. De asemenea, noua procuroare-şefă europeană, Laura Codruţa Kovesi, îşi va prezenta viziunea şi planurile pentru Parchetul European, scrie site-ul consilium.europa.eu/, potrivit realitatea.net.

Pe 2 decembrie, în prima zi a reuniunii Consiliului JAI, se vor aborda subiectele legate de afacerile interne, în timp ce în cea de-a doua zi (3 decembrie), miniştrii de justiţie discută subiectele din acest domeniu.

Consiliul JAI, 2 decembrie – subiecte legate de afacerile interne

Cu privire la viitorul politicii UE în domeniul migraţiei şi al azilului, discuţia din 2 decembrie urmăreşte să încheie procesul de reflecţie lansat în cadrul reuniunii informale a miniştrilor JAI din 18-19 iulie 2019. Consiliul arată că, de la apogeul crizei migraţiei, din 2015, UE a pus în aplicare măsuri pentru a îmbunătăţi controlul frontierelor externe şi al fluxurilor de migraţie. Dintre cele mai recente evoluţii în materie de migraţie, la nivelul UE, amintim: prelungirea, la 26 septembrie 2019, a mandatului EU NAVFOR MED operaţia Sophia până la 31 martie 2020 (lansată la 22 iunie 2015, cu comandamentul la Roma); adoptarea, la 8 noiembrie 2019, de către Consiliu a unui regulament revizuit cu privire la Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex). Regulamentul privind poliţia de frontieră şi garda de coastă la nivel european urmează să intre în vigoare la 4 decembrie.

Un alt subiect discutat la 2 decembrie este viitorul securităţii interne a UE, cu privire la care miniştrii îşi propun să ofere orientări pentru viitoarele evoluţii în domeniul securităţii interne în ciclul legislativ 2019-2024.

Referitor la lupta UE împotriva terorismului, Grupul de combatere a acestui fenomen la nivelul UE va informa miniştrii cu privire la o mai bună cooperare între autorităţile de combatere a terorismului. După atacurile teroriste de la Paris din ianuarie 2015, Uniunea Europeană a decis să îşi consolideze răspunsul şi să accelereze punerea în aplicare a măsurilor convenite. În acest sens, UE a adoptat şi a creat, în acest interval, o serie de acte şi instrumente care vizează controale îmbunătăţite ale armelor de foc, incriminarea infracţiunilor de terorism, verificări consolidate la frontierele externe, lansarea Centrului european de combatere a terorismului (CECT) etc., mai arată sursa citată.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!