• Home
  • Prima
  • Lemnul de foc, preț aproape dublu față de anul trecut

Lemnul de foc, preț aproape dublu față de anul trecut

lemne de foc 6

Lemnul de foc a ajuns să coste dublu faţă de anul trecut. De vină, spun specialiştii din industrie, este birocraţia din sistem, care nu le mai permite micilor proprietari de păduri să-şi exploateze uşor cotele care le revin. Interesant este faptul că, deşi consumatorul final plăteşte dublu pentru un metru cub de lemn de foc, preţul unui metru cub vândut de Romsilva a crescut cu doar 7 lei.

În România, 3,5 milioane de gospodării sunt încălzite exclusiv cu lemne de foc.

Potrivit președintelui Asociației industriei lemnului – Prolemn, Constantin Tobescu, citat de stiri.tvr.ro, un metru cub de lemn a ajuns să coste la munte în jur de 500 de lei, de la 250-300, cât era anul trecut. La câmpie, costul era de 400 de lei pe metru cub, acum este 600-700 de lei. La distribuitorii mari din orașe, prețul sare către 800, 900 de lei pe metru cub pentru lemnul de foc paletizat.

De vină pentru aceste majorări ar fi creșterea prețurilor pentru transport și îngreunarea procedurii de exploatare pentru micii proprietari de pădure, ceea ce a dus la un blocaj pe piața lemnului.
Constantin Tobescu, președinte Prolemn: „Pur și simplu, oamenii nu au acces la proprietatea lor, la lemnul de foc, să-și recolteze 3 metri cubi de lemn, să-și ducă lemnul acasă, pentru că administrația silvică e blocată prin SUMAL 2.0”.

Interesant este că, deși vorbim de o dublare a costurilor, prețul unui metru cub de lemn de foc vândut de Romsilva a crescut față de anul trecut cu numai câțiva lei.

Bogdan Boghian, șef Birou, Exploatare și Valorificare Lemn, Romsilva: „Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul lemnului de foc care pleacă de la unitățile Regiei Naționale a Pădurilor a crescut de la o medie de 176 de lei la 183 de lei, anul acesta. Principalele cauze care au determinat acest lucru sunt creșterea cheltuielilor de exploatare”.
Romsilva poate asigura maximum 20% din cererea de pe piața noastră, mai notează stiri.tvr.ro.

Parteneri