Lucian Avramescu: Eu, la Serbări, în casa mea, astăzi…

pianista antonia 1

O fată mângâie clapele pianului din casa mea ca pe aripile unei păsări care prinde să zboare și răsare, nocturn, Chopin, cel de la Jelazova Vola, unde se rătăciseră – pe drumuri poloneze – iubirile tinereții mele. Pianista de 17 ani se cheamă Ana Antonia Tudose și l-a făcut pe sobrul Nicu Popescu, profesorul de muzică pensionar din Sângeru, unicul conservatorist al văii, să exclame, cum nu l-am auzit niciodată: ”Este un fenomen! Mulțumesc, Lucian, că am trăit să particip, în satul nostru, la așa ceva!”
Pianista care a cântat și la New York și va cânta în viața ei în marile săli de concert ale lumii, le-a umezit ochii părinților, pitiți în publicul rezumat din Sângeru, și a răsfățat mândria lor legitimă de a avea un copil de excepție.
Pianul, în general amorțit, al casei mele, a adunat lumea din curți înăuntru, afară fiind frig și vânt. Degetele, care inventau parcă nótele și clapele pianului, au făcut legătura cu Dumnezeu, acolo unde ar trebui să locuiască și bunicul meu Victor, cel care cumpăra câte o pianină celor patru copii ai lui, visând că pianul va scoate sunete în casa de piatră din care a fost alungat și pe care eu am reclădit-o și reînsuflețit-o.
Minunata artistă a culorilor, Rita Bădulescu, sensibil portretist și pictor de nori, ne-a răsfățat cu vernisajul unei expoziții care rămâne spre vedere multă vreme în sălile Muzeului Pietrei. Au fost și alte profunde momente pe care cronicarii AMPress le vor relata zilele următoare. Eu rămân la bucuria de a simți înflorind pereții vechi, de piatră, ai unei case care murise și care atinge iar – ca o floare care se desface – nemărginirea, norii dinspre Salcia, toamna care se suie pe dealuri cu gălețile ei de aramă în mâini.
Lucian Avramescu

Parteneri