A apărut noul număr al revistei BANCHETUL

 

Așteptat, de cunoscători și de iubitorii de literatură, cu nerăbdare, a apărut noul număr al revistei BANCHETUL, tipărită pe banii lui de pensionar al Uniunii Scriitorilor de filosoful, dramaturgul și poetul Dumitru Velea, la Petroșani.
Revista, care-i în fapt o carte cu aproape 250 de pagini, prezintă pe copertă cuplul regal al Întregitorilor – Maria și Ferdinand, regii Marii Uniri.

Adună în ea numerele 31-32-33 (iulie, august, septembrie), 2018, cu specificația că este ”Revista Fundației Culturale ”Ion D. Sârbu”. Firește că sub numele Fundației stă munca de scriitor, redactor, tipograf, finanțator a unui împătimit generos – Dumitru Velea, fiindcă dincolo de sforțarea asta nu mai e nimic. Banii culturii au destinații politice, pimăriile zonale își împart banii pe chermeze culturale, iar Velea rămâne un scriitor ferit de microbul de a intra în găști doctrinare.

Distribuie prietenilor

Răsfoiesc în grabă pentru un sumar zgârcit, noul dar venit prin poștă la Sângeru și găsesc, obligându-mă să citesc pe îndelete mai încolo, cu disciplina veche a lecturii, totul. Un capitol de început e dedicat Marii Uniri și cuprinde materiale de referință gen ”Îți amintești? O sută de ani…(1918 – 2018)” de Mariana Zavati Gardner, ”Regina Maria, unitatea de măsură a patriotismului – jurnal de suferință”(I), de Giorgiana Radu și, nu în ultimul rând, ”Eroii sunt memoria vie a istoriei noastre” semnat de Marian Barbu.

Cartea, fiindcă este o carte, Banchetul, deschisă de editorialul lui Velea închinat – frumoasă obsesie – lui Eminescu, duce mai departe pe file poezie, proză, studii, chirurgii estetice, spirit. Mi-am găsit, surprins, și eu o poezie ”Eminescu a scris certificatul de naștere al sufletului românesc”, publicată în paralel cu varianta ei în limba franceză. Traducătorul este unul dintre premianții aceste meserii care nu e mereu trădare – Constantin Frosin, medaliat și la noi, dar mai ales în Franța, pentru calitatea traducerilor.

Sunt și alte traduceri, opere – poezii mai ales – în variante bilingve, studii de profunzime asupra spiritului românesc și universal. Păcat că această revistă, unică în peisajul de sărăcii culturale al României de azi, nu apare decât în tiraje îngăduite de portofelul de pensionar al lui Dumitru Velea. (Lucian Avramescu)