Lucian Avramescu: M-am văzut pe coperta unei cărți

 

Cartea stătea rezemată, între altele, de zidul de beton al ieșirii de la metroul din Obor. Poza era a mea, fiindcă pe coperta a patra, expusă ca un afiș, mă găseam, nu încăpea îndoială, eu, cu o grămadă de ani mai tânăr.

Am luat în mână cartea, sub privirea îngrijorată a anticarului, care mi-a dat detaliul năucitor că nu e de vânzare.

Distribuie prietenilor

De ce o mai expui, am întrebat fără să pitesc un fel de perplexitate?

E vândută! – zice omul care redevenise absent.

Știi, zic, eu sunt ăsta, indicând cu arătătorul poza cărții pe care anticarul, vârstnic și nițel miop, așa mi s-a arătat, a pus-o la loc, în aceeași poziție.

Poți să fii matale și Napoleon, dar e dată!

Și dacă e dată, de ce a lăsat-o aici cumpărătorul?!

Așa a vrut el, a plătit-o și eu i-o păstrez până revine.

A plecat de mult, că poate-l lămuresc să mi-o revândă mie, fiindcă n-o mai am în biblioteca de acasă!

De vreo săptămână, dar eu i-o țin că n-o duc în spinare.

Sub scară, anticarul a făcut rost de un fel de odaie în care ținea cărți, firida cu lacăt având pesemne la început altă destinație. Să depoziteze, poate, mături sau extinctoare. Acolo, claie peste grămadă, se găseau, prăfuite, cărți de toate vârstele, fiindcă i-am cerut niște titluri și le avea. Vindea ieftin, la grămadă, făcând un discount nepermis.

Nu mi-o dai și pe aia? – am revenit eu, gândindu-mă că l-am îmbunat. Aș! Nu mi-a vândut o carte, scrisă de mine, pe care n-am mai văzut-o de ani și ani. Era evident că n-o citise și nici persoana mea, care stătea onomastic pe copertă, nu-i spunea mare brânză.

Plecând la Sângeru, n-am mai trecut să văd dacă vânduta mea carte mai e acolo, ca un afiș uitat, dintr-o campanie electorală care pe vremea aia nu se ținea, sau straniul cumpărător (cumpărătoare!) a trecut și și-a ridicat marfa.