AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Luiza Rădulescu Pintilie: Într-o realitate medicală aflată pe muchie de… bisturiu, chirurgia de performanţă, adusă mai aproape de durerea şi de casa celor suferinzi

SAM_1302 Statistici „reci”. La fiecare 5 minute,  un român pleacă încotro vede cu ochii şi între emigranţii cu studii superioare  a fost  şi poate fi, în continuare,  oricând un medic începător sau unul  ajuns  pe treptele înalte ale competenţei şi ale experienţei.  Accentuând şi mai mult deficitul unor domenii precum anestezie-terapie intensivă, imagistică sau unele specialităţi chirurgicale. La fiecare două minute, un român se stinge şi dispare, pentru totdeauna, dintre noi, iar în topul celor mai cumplite boli suntem dacă nu pe primul loc, oricum pe podium.

Pe harta dureroasei lupte a supravieţuirii,  în fiecare an, mii de medici şi de pacienţi români  lărgesc rândurile unui alarmant exod: primii căutând aprecierea cuvenită şi un salariu mai bun, ceilalţi sperând în vindecare. Medicii  îşi iau mai ales bilet de Franţa, potrivit statisticilor  Colegiului Medicilor din România. Tot mai mulţi bolnavi îşi poartă suferinţa pe la Viena sau Istanbul, speriaţi de sărăcia şi de  bolile sistemului medical de acasă sau doar neîncrezători ori lipsiţi de informaţiile ele însele salvatoare câteodată. Vânzându-şi, nu de puţine ori, agoniseala de-o viaţă, împrumutându-se la cunoscuţi şi la bănci, apelând la ajutorul umanitar al semenilor…

Iată de ce, într-o realitate medicală românească  aflată, de multă vreme, pe muchie de … bisturiu, medicii care nu numai că rămân, dar care şi încearcă să schimbe ceva în bine pentru ei, pentru pacienţi şi pentru sistemul  sanitar el însuşi suferind, apăsându-i  şi pe unii, şi pe alţii, merg deopotrivă pe un fel de  drum al eroismului şi al sacrificiului. Iar  bolnavii par a avea, din start, o şansă în plus ; şi încă una la ei „acasă”!

Definiţie pentru vindecare: respect, onestitate, umanism, armonie

SAM_1293De la Bucureşti, sau din oricare centru medical important, statistica  de mai sus s-ar putea să nu sperie  atât de mult,  iar eroismul, sacrificiul şi şansa să treacă – voit sau nu- neobservate. Cu fiecare kilometru depărtare, devine însă  tot mai valabil adevărul despre secunda care poate face diferenţa în favoarea vieţii. Şi cu atât mai mult  cred că se cuvine a fi cunoscută  fiecare reuşită în a aduce performanţa medicală- fie ea în sistemul de stat sau în cel privat- mai aproape de suferinţa şi de casa  românilor bolnavi. Iar una dintre şansele  de vindecare ale celor suferinzi  din Prahova de exemplu, dar şi- de ce nu  ?!- din Bucureşti sau din alte centre universitare ale ţării spre care se îndreaptă, acum, destui prahoveni – fiindcă drumurile  se pot parcurge şi în sens invers!- ar putea fi, de poimâine,  Centrul Medical Roua, ce se va deschide oficial foarte aproape de Ploieşti, la Păuleşti, în zona unei fabrici- INTEX- cunoscută înainte de 1989 în toată Europa. O clinică modernă, care nu numai că acoperă  şi completează specialităţi chirurgicale inexistente până în prezent în reţeaua  privată de profil din Prahova, dar care se şi aliniază  actualelor standarde europene. Medicul primar în chirurgie plastică şi  microchirurgie reconstructivă Otilia Răcăşan, doctor în ştiinţe medicale, director medical al noii clinici,  a ales să plece în străinătate doar la stagii de perfecţionare şi la congrese, pentru a-şi îmbogăţi experienţa acumulată în linia I a spitalului de urgenţă ploieştean şi  a  ţine pasul cu  noutăţile în domeniul chirurgical, de fiecare dată cu gândul la vindecarea bolnavilor de acasă.

A visat şi apoi s-a înhămat la un proiect greu, pe  care l-a demarat acum doi ani şi a cărui primă etapă importantă s-a putut  finaliza şi prin accesarea de fonduri europene destinate achiziţionării de aparatură medicală de ultimă generaţie. S-a alăturat proiectului  un investitor care a înţeles cât de important este un sediu modern şi funcţional, adaptat destinaţiei medicale şi, astfel, un spaţiu larg a fost metamorfozat complet, suprafaţa utilă actuală, de peste 545 mp, arătând  azi aşa cum arată clinicile europene  prin care îşi tot caută vindecarea semeni de-ai noştri. În paralel, medicul Otilia Răcăşan a strâns alături o echipă formată din specialişti pe care îi leagă nu doar aceleaşi valori profesionale şi ale progresului în medicină, dar şi cele ale respectului faţă de pacient, ale onestităţii, ale umanismului, ale armoniei fără de care   o asemenea profesie ar fi şi mai grea, iar realitatea din sănătate şi din viaţa de fiecare zi- şi mai greu de înfruntat. Un crez profesional şi uman pe care medicul Otilia Răcăşan îl defineşte astfel: „Misiunea noastră este  să întâmpinăm fiecare pacient cu grijă, să ne asigurăm că este investigat, diagnosticat, tratat şi îndrumat cu respect, competenţă şi profesionalism. Fără compasiune şi dragoste în tot ceea ce face, medicul este un simplu prestator de servicii. Noi dorim să transformăm medicina în artă şi arta în medicină. Ne dorim să avem un impact pozitiv în percepţia  asupra sistemului sanitar privat, prin promovarea profesionalismului,  a perfecţionării permanente şi a respectării fără tăgadă a jurământului depus”.

SAM_1299Pentru aceia care tocmai caută o soluţie privind vindecarea lor ori a cuiva drag,  pentru aceia care  au decis că sub remodelarea de fineţe a unor proporţii îşi pot găsi armonia  şi frumuseţea exterioară şi deopotrivă interioară la care visează poate că speranţa s-a mai apropiat, la propriu, cu un pas de împlinire ştiind, de exemplu, că  în Clinica Roua funcţionează un centru de chirurgie plastică şi microchirugie reconstructivă- singurul din Prahova-  cu bloc operator propriu şi care  aduce chirurgia  la nivelul performanţei din mari centre de  profil în care se efectuează intervenţii chirurgicale estetice şi reconstructive complexe, intervenţii tumoral-excizionale, dar şi tratamente anti-îmbătrânire şi de remodelare corporală. Tot cu caracter de unicitate la nivelul Prahovei este faptul că aici pot fi realizate intervenţii de chirurgie maxilo-facială şi stomatologice sub anestezie generală şi  că este  singurul dotat cu laser endo-vascular pentru chirurgie vasculară, dar şi cu cel mai performant laser de pe piaţa prahoveană ce permite efectuarea de tratamente vasculare, distrucţii tumorale, dar şi tehnici anti-îmbătrânire – inclusiv celebra „terapie vampir”, considerată cea mai modernă metodă de întinerire- , precum şi tratamente anti-chelie sau cele mai actuale metode  de medicină complementară- tehnica raindorp, homeopatie, biorezonanţă – care redau organismului echilibrul energetic şi forţa de a lupta cu un inamic atât de prezent cum este stresul. Drumurile pot deveni mai scurte şi pentru cei care, în regim de spitalizare de zi, au nevoie de intervenţii de chirurgie generală, chirurgie pediatrică ( pentru copii peste 5 ani), chirurgie urologică, dar şi de consultaţii şi de tratamente în diverse specialităţi: medicină internă, cardiologie, ortopedie, psihiatrie, psihologie etc. Fiindcă, iată,  pot  să  se găsească şi „acasă” medicii şi dotarea pe care unii dintre pacienţi erau obligaţi- fiindcă nu aveau de ales- sau preferau, într-o neîncredere justificată de sărăcia existentă în  mai toate unităţile medicale- să le caute  în  instituţii medicale cu rang de pe la  Bucureşti  ori Cluj, sau direct la  Viena, în Germania, în China  ori  în  cine ştie ce alte colţuri de lume. Şi mai mult de atât: acel „ceva”  care îi face să se minuneze pe mai  toţi cei care ajung pe un pat de spital din străinătate: aparatură cum n-au văzut vreodată, medici care au răbdarea să  explice şi  să  se facă înţeleşi , curăţenie lună, saloane care „împrumută” ceva din confortul de acasă.

Toate acestea   fac parte şi din abordarea  relaţiei cu fiecare  pacient- şi au fost deja zeci de pacienţi- a echipei medicale care şi-a asumat răspunderea ca lângă Ploieşti să realizeze un centru care să  trateze nu atât boli, cât mai ales bolnavi. Cu tot ceea ce presupune unitatea întregului trup-spirit pe care îl  reprezintă fiecare dintre ei, identificând  cauzele care au  deschis  drum suferinţei şi totodată şi  remediile prin care starea de spirit poate ea însăşi să  grăbească vindecarea.Ba,şi mai mult de atât: înţelegând atât de bine sărăcia şi disperarea unor bolnavi încât, pentru cazurile sociale, medicul Otilia Răcăşan a gândit un program de intervenţii chirurgicale „pro-bono”.

Statistici optimiste. În „răceala” lor, statisticile  cuprind, din când în când, şi semne de optimism: 15 la sută dintre medicii care pleacă din  ţară se întorc dupa un an-doi sau mai mulţi.  Şi e nevoie de fiecare dintre ei, de specializarea şi experienţa acumulate, pentru lupta cu suferinţele de acasă. E încă puţin, dar e un  lucru bun pentru aşteptata normalitate şi în sistemul medical românesc, ca şi în toate celelalte domenii.

          Până când procentul „vindecătorilor” care se întorc va fi din ce în ce mai mare, nădejdea rămâne în cei care au ales să rămână şi să schimbe ceva în bine aici, în România. Iar 26 noiembrie 2015  poate fi mai mult decât data deschiderii oficiale a unui nou centru medical , putând  aduce,  de undeva de lângă Ploieşti, şi o picătură de rouă  pentru  dimineţile unor zile mai bune de care au nevoie, mai mult ca oricând , sistemul medical românesc, medicii şi cei suferinzi.

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!