• Home
  • Fapt divers
  • Luni, 9 martie, Superluna Viermilor. Ce semnificații are fenomenul astronomic

Luni, 9 martie, Superluna Viermilor. Ce semnificații are fenomenul astronomic

luna recoltei 1

Un eveniment astronomic spectaculos va avea loc pe cerul României, Super Luna viermilor, ce anunță sosirea primăverii. Punctul maxim al fenomenului se va înregistra luni, 9 martie, la ora 19.48, ora României. Super Luna își face apariția când sunt îndeplinite două condiții: când e Lună Plină și când astrul nopții se află la o apropiere maximă de Pământ, adică la perigeu, în limbajul astronomilor.

Așa numita Luna viermilor (Luna Plină din martie) şi Super Luna (a doua din 2020) vor avea loc, simultan, luni, 9 martie, fiind vizibilă și pe cerul de noapte al țării noastre. Potrivit NASA, termenul de Luna viermilor a fost dat tot de triburile de amerindieni, notează click.ro.

Triburile care populau cu secole în urmă America de Nord se foloseau de numele special dat fiecărei Luni Pline pentru a ţine socoteala lunilor şi a anotimpurilor. Mai exact, numele respectiv se aplica întregii luni scurse până la următoarea Lună Plină. Numele puteau varia de la un trib la altul, dar unele s-au impus, cel puţin pentru anumite regiuni, scrie Farmer’s Almanac.

Ce este Superluna Viermilor
Luna Plină din martie a fost numită Luna Viermilor pentru că, odată cu topirea zăpezilor şi dezgheţul solului, viermii şi râmele încep să iasă din pământ. Unele triburi de amerindieni din nord o numesc şi Luna Ciorilor, din cauza stolurilor mari de ciori care îşi făceau apariţia în căutare de hrană, după dezgheţul solului.

Termenul de „Super Lună” a fost propus în anul 1979 de către un astrolog; ceea ce a atras în mod natural nemulţumirea astronomilor, adevăraţii oameni de ştiinţă, aceştia argumentând că „metodologia” folosită pentru a defini cum apare o Super Lună este arbitrară. Fenomenul de Lună Plină se poate produce în orice punct al orbitei eliptice pe care Luna înconjoară Pământul în 27 de zile, 7 ore şi 43 de minute. El este adesea asociat cu producerea de dezastre naturale, în special cutremure.

Parteneri