AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Mâncați carne de piton, nu de vită, porc sau pasăre, dacă vreți să salvați planeta

Dr. Daniel Natusch a mâncat o mulțime de pitoni birmani de-a lungul anilor. „Cu riscul de a repeta un clișeu, are un gust asemănător cu cel de pui”, spune el citat de The Times, potrivit g4media.ro.

„Treci cuțitul de-a lungul spatelui șarpelui și aproape că obții un fileu de 4 m lungime. Carne albă și fermă, fără oase. Și apoi depinde de modul în care îl pregătești. L-am mâncat la grătar, în curry, ca biltong și, da, este grozav.”

De asemenea, crede că este un fel de mâncare pe care prea puțini dintre noi l-au experimentat și că creșterea pitonilor ar putea fi mai sustenabilă decât producția de păsări de curte, porci sau bovine.

În cadrul unui studiu, Natusch a analizat ratele de creștere a peste 4.000 de pitoni reticulați și birmani din două ferme mari din Thailanda și Vietnam, precum și cantitatea de hrană pe care reptilele o primeau.

În captivitate, un pui de piton bine hrănit își poate dubla dimensiunea în câteva săptămâni. Până la prima sa aniversare, acesta poate avea o lungime de 4 m, iar Natusch și colegii săi au descoperit că aceste creaturi pot acumula peste 45 g de greutate corporală pe zi.

În ceea ce privește transformarea proteinelor pe care le consumă în proteine care pot fi consumate de oameni, șerpii depășesc cu ușurință toate celelalte specii de animale studiate până acum, inclusiv vacile, porcii și găinile, dar și somonul și greierii.

Sunt de aproximativ nouă ori mai eficienți decât păsările de curte și de peste 30 de ori mai eficienți decât bovinele, ceea ce înseamnă că au nevoie de mult mai puține proteine pentru a produce o cantitate echivalentă de carne, producând, de asemenea, mai puțin CO₂ și metan, potrivit studiului.

„Acesta este un sistem alternativ de creștere a animalelor care trebuie luat în serios”, a declarat Natusch. „Nu spunem neapărat că toată lumea ar trebui să înceteze să mai mănânce carne de vită și să se întoarcă la pitoni, dar trebuie să existe o conversație despre faptul că aceștia au un loc mai important în producția agricolă”.

Continuarea pe aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!