• Home
  • Recomandate
  • Marina Almășan: Îmi fac “mea culpa” : Sub Doina Gradea, TVR a avut, de fapt, cea mai glorioasă perioadă din ultimii 30 de ani !

Marina Almășan: Îmi fac “mea culpa” : Sub Doina Gradea, TVR a avut, de fapt, cea mai glorioasă perioadă din ultimii 30 de ani !

marina dupa gratii

…După cum sugerează și fotografia de profil, sunt prizoniera unei greșeli de neiertat!

Zilele trecute, aflată la capătul puterilor și al răbdărilor după o perioadă extrem de dificilă, am postat pe site-ul pe care îl dețin și conduc – “Femeide10.ro”- un editorial în care-mi exprimam o serie de emoții…să le spunem “profesionale”. Cum s-ar zice, pe romanește, “mi-am spus of-ul”. (https://femeide10.ro/vantul-schimbarii-la-tvr/ ) Cuvintele mele au patinat pe muche de cuțit, pentru că orice subiect ce atinge instituția în care m-am consacrat, îmi provoacă, în ultima vreme, o durere aproape fizică și , ulterior, repercursiuni consistente.

Cum era și de așteptat, editorialul meu nu i-a bucurat chiar pe toți cititorii săi. Am primit, din partea Conducerii TVR, via Oficiul Juridic, o notificare care înșira un pomelnic de legi și regulamente pe care înțeleg că le-am încălcat, cutezând să am o atitudine critică față de “instituție și angajații săi” – două elemente pentru care, de altfel, am avut întotdeauna cele mai curate, cinstite și profunde sentimente : îmi iubesc nespus Televiziunea, lucru pe care l-am demonstrat cu prisosință timp de 3 decenii si îi prețuiesc pe toți cei ce-mi sunt colegi.

Se pare însă că, luată de valul emoțiilor personale, am reușit să “defăimez” și “abuzez” instituția și salariații săi ( ) ceea ce ar contraveni regulamentelor stabilite de conducătorii săi. Probabil, în sinea mea, a crescut tumultuos și inconștient, in acești ultimi ani, invidia față de această doamnă, colegă de generație, care a ajuns , iată, într-o funcție atât de importantă și este cunoscută și iubită de toți, spre deosebire de mine, care , de decenii, am rămas un pârlit de realizator, de care n-a auzit aproape nimeni. Deh, femeile, între ele…

Bref! Printr-o notificare scrisă și prin cateva telefoane “prietenești”, mi s-a dat de înțeles că , dacă vreau să mi se aprobe reintrarea în grila a emisiunii mele, ar fi bine să-mi pun cenușă în cap. Mi se cer așadar următoarele trei lucruri : “să retractez articolul cu pricina, să notific publicațiile media care l-au preluat cu privire la această retractare și să formulez dezmințiri publice cu privire la informațiile cuprinse în materialul publicat”.

Mi-am recitit de 7 ori, cu atenție și cu avocații alături, editorialul. Deși nu am regăsit nicio explicație pentru reacția atât de vehementă a managementului TVR, și deși cred cu tărie că nimeni și nimic nu poate îngrădi dreptul la opinie al unui jurnalist, voi pune, de data aceasta, mai presus de propriul crez, respectul față de o echipă întreagă pe care o conduc și care nu merită să fie zvârlită afară din grilă, din cauza unui articol scris pe un blog personal de către colega lor.

Prin urmare, RETRACTEZ, iată, toate cele afirmate în editorialul “ Vântul schimbării, la TVR”.

Solicit tuturor colegilor din presă care au manifestat interes față de acest articol, preluându-l, să ia act de acest gest al meu.

Dezmint totodată , punctual, fiecare lucru din cele afirmate în editorialul de pe femeide10.ro, după cum urmează:

Nu am fost niciodată felicitată de cei din jur, pentru “debarcarea doamnei Doina Gradea” ci, dimpotrivă, am fost compătimită pentru ca, în urma unor demersuri mizerabile ale Puterii, instituția noastra va fi văduvită de cel mai performant manager al său din ultimele doua decenii
Doamna Gradea &comp nu reprezintă deloc un sinonim al dezastrul din TVR. Dimpotrivă : cele mai mari realizari ale instituției noastre au fost consemnate odată cu venirea la conducerea sa a noului Presedinte-Director General Doina Gradea. În această perioadă, ratingurile emisiunilor au luat avânt, au apărut programe noi, performante, cele existente fiind relansate și ele : cu decoruri strălucitoare, cu aparatură de ultimă generație, cu un marketing eficient. În timpul ultimilor 4 ani, evenimentele marca TVR – gen participarea României la Eurovision, Programele de Revelion , Cerbul de Aur și alte astfel de evenimente speciale – au sporit prestigiul TVR pe plan național și internațional.
Nicicand n-au fost prețuiți mai mult profesioniștii TVR, cărora li s-au creat condițiile perfecte pentru a face performanță , au fost plătiți la nivelul colaboratorilor externi și au avut beneficiarii unei comunicări perfecte cu doamna PDG si echipa sa. Aceasta din urmă ( echipa de management) a fost numită exclusiv pe criterii valorice, valorificand în primul rand profesioniștii TVR și punând stavilă angajărilor și numirilor preferențiale, din afară, pe bani nerușinați de mari, așa cum au făcut managerii anteriori ai TVR.
Perioada în care TVR a fost condusă de doamna Doina Gradea s-a caracterizat de asemenea printr-o eficiență economică maximă – ca raport între efect ( audiențele notabile, aflate într-o continuă creștere) și efort ( banii publici, cheltuiți cu maximă responsabilitate și surse externe, atrase cu profesionalism de departamentul Comercial). Mai mult, pentru prima oară, după foarte multi ani, Televiziunea Română a gestionat atât de bine banii alocați, încât a obținut chiar și profit!
Sunt de-a dreptul revoltată de atacurile nemeritate ale presei , mediului politic și diferiților reprezentanți ai societații civile, precum și de acțiunile sindicatului total nereprezentativ – MEDIASIND – la adresa acestui management performant, fiind gata, de azi înainte, să iau atitudine deschisă față de oricine cutează să promoveze minciuni și să defăimeze instituția în care lucrez și pe cei aflați, în prezent, la cârma sa
Am fost cat se poate de nedreaptă, afirmând că întreg colectivul TVR este nefericit și, mai mult, redus la tăcere de groaza unor repercursiuni atroce. Nu, toți colegii mei sunt de acord că ultimii patru ani au reprezentat perioada cea mai fericită a activității lor în TVR, iar în ceea ce privește repercusiunile , reprezint cel mai bun exemplu : ori de câte ori am sesizat diverse nereguli din TVR ( în majoritatea cazurilor, halucinații de ale mele) , am fost invitată de doamna presedinte-director general Doina Gradea la discuții colegiale, în care mi-a ascultat părerea si m-a asigurat că lucrurile vor fi îndreptate. Ceea ce, de fiecare dată, s-a și întâmplat. Prin urmare, nici vorbă de “răsuflare de ușurare” a angajaților TVR, în fața veștii privind încheierea mandatului doamnei Doina Gradea : dimpotrivă, în instituție plutește un aer de regret general , față de plecarea unui lider care a știut să prețuiască oamenii valoroși și să fie empatic cu cei care i-au cerut ajutorul, in diverse situații.
A fost o exagerare din partea mea și afirmația potrivit careia , in acest nou sezon, mi-a fost alocat ( și nu numai mie) un buget de ZERO lei. Dimpotrivă, ar trebui să fim recunoscători că, din banii săi, TVR ne plătește salariile și că ni se alocă mijloace tehnice, pentru ca emisiunile noastre să poată fi filmate, editate, transmise publicului. Faptul că sunt nevoită să alerg după sponsori pentru a-mi acoperi costurile de producție, este de fapt, cel puțin pentru mine, o excelentă ocazie de a-mi folosi abilitățile și cunoștințele economice, dobândite în cadrul Academiei de Studii Economice, pe care am absolvit-o ca șef de promoție pe țară. Și îi mulțumesc actualei conduceri a TVR pentru acest lucru.
În concluzie, doresc ca , prin prezentul articol, să-mi fac “mea culpa” pentru atacul mârșav și total nemeritat, promovat pe site-ul meu, la adresa celor care, de fapt, au reprezentat o pagina luminoasă din istoria instituției mele, a noastre, a întregului popor.

Comparația perioadei actuale a TVR cu perioada dictaturii ceaușiste a fost, recunosc, tendențioasă. Sunt sigură că, dacă aș fi cutezat să public un astfel de articol în anii de tristă amintire, aș fi sfârșit “la Canal”. Așa sper doar să rămân pe Canalul TVR2.

Parteneri