Mărmureanu: Cutremur major în România? Continentul, dependent de Africa, se va rupe în două

După cutremurul care s-a produs, marţi, în zona seismică Vrancea şi care a avut magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter, au apărut opinii liniștitoare, unele abisale din partea specialiștilor. Directorul onorific al INCDFP, Gheorghe Mărmureanu a afirmat că seismul recent „este unul normal și nu ar trebui să ne îngrijorăm”. Directorul INMF a vorbit însă de apropierea unui cutremur de peste 7 grade pe Richter

Potrivit lui Mărmureanu, Africa se va rupe în două și țara noastră se află sub influența acestui continent, scrie EVZ.ro

„ Cândva spuneam că Africa se rupe în două, noi suntem sub influența Africii. Vom vedea ce se va mai întâmpla. Italia, noi și toată partea balcanică e sub influența Africii.

Distribuie prietenilor

Adâncimea e foarte mare, ceea ce e foarte bine pentru toată zona europeană. Un cutremur foarte adânc nu distribuie energie, la magnitudinea asta mai ales. Vrancea e periculoasă pentru magnitudini mai mari de 7,2, nu 4 și ceva”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu directorul onorific al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

În luna septembrie s-au produs deja trei cutremure, două în Vrancea, unul în Călărași, ceea ce poate indica o intensificare a mișcărilor pământului.

Directorul în funcțiune al Institului spune că nu dispunem nici noi, nici alții de un sistem de depistare cu șase ore înainte a unei mișcări seismice, dar anumite indicii sunt culese în mod permanent.