Meleșcanu a participat la reuniunea ministerială a Grupului de la Vișegrad (V4) cu Balcanii de Vest

 

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, a participat miercuri, la Budapesta, la reuniunea ministerială a Grupului de la Vişegrad (V4) cu Balcanii de Vest, la invitația Președinției în exercițiu a V4 (Ungaria). Alături de România, din regiune, au mai fost invitate Bulgaria, Slovenia, Croația. Estonia a fost, de asemenea, invitată, în calitate de stat care deține Președinția Consiliului UE în acest semestru.
Potrivit unui comunicat de presă remis AMPRESS, agenda reuniunii s-a concentrat pe modalitățile concrete de sprijin pentru accelerarea procesului de extindere a UE în Balcanii de Vest și consolidarea cooperării pentru a răspunde provocărilor de securitate din regiune.
În cadrul intervenției sale, ministrul român a subliniat importanța strategică a regiunii Balcanilor de Vest și a reconfirmat susţinerea României pentru continuarea procesului de extindere a UE, în baza principiului meritelor proprii, evidențiind faptul că extinderea constituie o politică de succes a Uniunii, care contribuie la stabilitatea, democrația, prosperitatea și securitatea continentului european.
Teodor Meleșcanu a salutat mesajele încurajatoare transmise recent la nivel european, prin discursul președintelui Comisiei Europene privind Starea Uniunii Europene, de confirmare a susținerii fără echivoc a perspectivei europene a statelor candidate din Balcanii de Vest și a importanței acordate politicii de extindere. Șeful diplomației române a îndemnat statele din regiune să valorifice această perioadă de oportunitate, prin implementarea agendei de reforme, respectarea setului de valori europene și îndeplinirea criteriilor necesare de către statele candidate și potențialii candidați, care să permită avansarea în procesul de aderare la UE.
Conform comunicatului citat, ministrul Afacerilor Externe a arătat, în acest context, că România va acorda prioritate regiunii inclusiv în perspectiva deținerii, în primul semestru al anului 2019, a Președinției Consiliului UE.
În continuare, a reiterat disponibilitatea României de a oferi asistență pentru eforturile de reformă în regiune, pornind de la propria sa experiență, inclusiv prin intermediul Fondului de mobilitate pentru experții guvernamentali, ca o expresie concretă a sprijinului ţării noastre.
Referindu-se la provocările cu care se confruntă Balcanii de Vest, ministrul Meleșcanu a subliniat rolul esențial al cooperării regionale, ca instrument de acțiune comună, solidară a statelor din regiune, dar și necesitatea consolidării instituțiilor statului de drept și a rezilienței, pentru a putea face față influențelor externe.
În context, ministrul a exprimat satisfacție față de recenta aderare a Muntenegrului la NATO și a subliniat necesitatea continuării politicii ușilor deschise, respectiv a dezvoltării cooperării cu partenerii din Balcanii de Vest.

*
Grupul de la Vișegrad (V4) a fost constituit la 15 februarie 1991, pe fondul dorinței Republicii Cehe, Ungariei, Republicii Polone și Republicii Slovace de a coopera și de a se coordona pe domenii de interes, în baza apartenenței la același spațiu geografic și a împărtășirii unor obiective comune.
Cooperarea în cadrul Grupului de la Vișegrad nu este instituționalizată şi se bazează pe întâlniri periodice ale membrilor, la diferite niveluri. Anual, are loc o întâlnire oficială a Prim-miniștrilor și un număr de întâlniri ministeriale, în funcție de agenda de discuții stabilită de fiecare Președinție.
După aderarea la UE, România a fost invitată să participe, punctual, la unele reuniuni ministeriale în format V4+.
Recent, la nivel de ministru al Afacerilor Externe, România a participat la reuniunea în format V4+ statele Parteneriatului Estic (Varșovia, 12 aprilie 2017) și la reuniunea în format V4 + Balcanii de Vest + statele din regiunea învecinată – România, Bulgaria, Italia, Croația și Slovenia (Varșovia, 29 noiembrie 2016).

Distribuie prietenilor

AMPress