Mierea de albine, cu bune, dar și câteva rele: Ce trebuie să știi

Toti stim ca zaharul este nociv sanatatii, deoarece ridica nivelul glicemiei din sange, ceea ce duce la raspunsul prompt al pancreasului, tradus in cresterea secretiei de insulina.

Ca urmare, nivelul zaharului din sange scade brusc, se instaleaza hipoglicemia, manifestata prin oboseala, tremuraturi, transpiratii, gandire neclara si pofta necontrolata pentru o noua portie de zahar sau un alt produs bogat in zaharuri.

In plus, zaharul influenteaza negativ sistemul imunitar si functiile rinichiilor, creste nivelul trigliceridelor din sange, lipseste organismul de vitaminele din complexul B si de mineralele magneziu si crom. De asemenea, da dependenta la fel ca tutunul, cafeaua sau drogurile si, nu in ultimul rand, duce la obezitate.

Distribuie prietenilor

Unele forme de zahar sunt mai daunatoare decat altele, explica pentru ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu. Mierea de albine, siropul de agave sau de artar sunt mai naturale, dar dau aceeasi dependenta de dulce.

Mierea naturala de albine contine peste 280 de compusi, intre care predomina fructoza si glucoza. Are un continut bogat in macroelemente, microelemente, vitamine si enzime active.

325 de kcal la 100 de grame

Fiind bogata in zaharuri (80%) si avand o incarcatura calorica de 325 kcal/100 g, mierea ingrasa daca este consumata in cantitati mari. Pentru o persoana normala ponderal, 3-4 lingurite de miere/zi nu ar trebui sa constituie o problema.

Consumarea unor cantitati exagerate de miere, de exemplu 8-10 linguri/zi, va duce, in timp, la crestere ponderala, cresterea valorilor insulinei, erodarea smaltului dintilor si aparitia refluxului gastro-intestinal din cauza aciditatii, plus disconfort abdominal (diaree, crampe, balonare).

Persoanele cu sistem imunitar deficitar sau care sunt alergice la polenul plantelor sau la veninul de albine vor avea alergie si la miere, chiar la un consum foarte mic sau chiar la contactul cu pielea.

Se recomanda interzicerea consumului de miere copiilor sub 1 an, in primul rand din cauza prezentei in miere a sporilor care provoaca botulismul, spori luati de pe florile plantelor polenizate de albine.

Chiar daca mierea ar fi pasteurizata, acesti spori pot ramane prezenti. Adultii nu prezinta pericol de imbolnavire, deoarece acizii intestinali pot lupta cu toxinele eliberate de aceasta bacterie.

Continuarea pe sanatate.bzi.ro