Moment crucial pentru creștinism. Preoțimea, chemată să-l învie pe Iisus în aceeaşi zi, la ortodocși și catolici

Una dintre cele mai inexplicatbile bătălii de orgolii este cea dintre mai marii bisericii ortodoxe și cei ai bisericii catolice, biserici surori.
Paştele ar putea fi sărbătorit în fiecare an la o dată comună a spus  preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, cardinalul Kurt Koch.

Un reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol pe lângă Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) a declarat că o dată comună pentru Paşte ar putea fi un semn de încurajare pentru mişcarea ecumenică.

Arhiepiscopul ortodox Job Getcha de Telmessos a sugerat că anul 2025, care va fi cea de-a 1700-a aniversare a primului Conciliu Ecumenic de la Niceea, ar fi un an bun pentru introducerea acestei reforme a calendarului.

Distribuie prietenilor

Conciliul din 325 a decis ca Paştele să fie celebrat în prima duminică de după luna plină de la începutul primăverii, făcând cea mai timpurie dată posibilă pentru Paşte 22 martie şi cea mai târzie posibilă 25 aprilie, arată catholica.ro.

Astăzi, creştinii ortodocşi folosesc calendarul iulian pentru a calcula data Paştelui în locul calendarului gregorian, care a fost introdus în 1582 şi este folosit de majoritatea țărilor lumii.

Diferența dintre calendarul iulian și cel gregorian este de 13 zile. Este cifra care taie în două creștinătatea la cea mai importantă sărbătoare, cea a Invierii Mântuitorului Iisus Cristos (Hristos în greacă), relativizând  punctul crucial al credinței creștine. Dacă mediul academic se mai împacă uneori, bisericile niciodată, iată de ce acest demers este unul de răscruce, epocal și binefăcător pentru credință.

Aurelia Apostol, AMPress