Mozart, genial și risipitor, a murit foarte tânăr. Pe ce își cheltuia banii

 

Wolfgang Amadeus Mozart a fost unul dintre cei mai de succes muzicieni. Artistul a făcut avere în timpul scurt al vieţii sale. Pe lângă sumele de bani colosale pe care le primea, el era plătit, uneori, cu bijuterii preţioase sau cu bibelouri scumpe. Obişnuia să dea lecţii de muzică copiilor celor bogaţi şi să îi încânte pe boieri. Unii spun că Mozart câştiga până la 10.000 de florini anual (monede de aur), într-o perioadă în care muncitorii câştigau 25 de florini anual, iar cei din clasa superioară până în 500 de florini. Totuşi, Mozart cheltuia fiecare cent pe care îl câştiga, acest obicei ducând la probleme financiare. Filmul popular „Amadeus‟, care îl are în prim-plan pe artist, îl înfăţişează pe geniu spre finalul vieţii foarte sărac.

Mozart avea un apartament mare şi spaţios într-o zonă cochetă din Viena, situat chiar în spatele Catedralei Sf. Ştefan. Se spunea despre Mozart că nu era o persoană chibzuită şi îi plăcea să ducă o viaţă extravagantă. Toţi banii pe care îi câştiga, îi şi pierdea rapid. În ciuda ascensiunilor şi coborâşurilor financiare, Mozart era hotărât să ducă un stil extravagant de viaţă.

Distribuie prietenilor

Obişnuia să se învârtă în cercuri înalte ale societăţii. Şi-a trimis fiul la o şcoală privată scumpă şi îi plăcea să se distreze din plin. Mozart cheltuia mai mult faţă de posibilităţile lui. Îi plăcea să risipească sume mari de bani la jocurile de noroc, iar pariurile erau favoritele lui. Mai târziu, unii au spus că excesul de cheltuieli cronice ale lui Mozart (precum şi modificările sale frecvente şi extreme ale dispoziţiei) erau simptome ale unei boli mintale nediagnosticate, posibil depresie sau tulburare bipolară.

Continuarea pe clickpentrufemei.ro