Mugur Isărescu despre “făptura” Darius Vâlcov şi România împânzită de autostrăzi

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, s-a referit, luni, cu ocazia prezentării „Raportului asupra inflației”, ediția februarie 2019, la câteva dintre inadvertenţele sau minciunile scoase în societatea românească de Darius Vâlcov, consilier al premierului şi mintea din umbră – aşa scrie presa – a guvernării Dragnea.

„Aceeași făptură s-a dus acolo și vede ceva care îi place. Acum zice de 2015. După patru – cinci ani de pierdere, sistemul bancar românesc a avut un profit. N-a fost nici pe departe exagerat, dacă îl iei într-un lanț. Nu te apuci să iei exact ce vrei să spui numai ca să scoți ochii și să influențezi populația. Cifrele n-arată că sistemul bancar din România este cel mai profitabil. Ce am auzit acum câteva zile că este de șase – șapte ori mai profitabil: măi, chiar așa se discută în public, în societatea românească? Am fost în 2015 cu profitabilitate mai mare, dar acum suntem locul 6, 7, 12, nu spun de anii anteriori, când băncile au fost pe pierdere.
Incertitudinile în economie abia se temperaseră – a mai spus guvernatorul – și iar au crescut în ianuarie, bineînțeles legat de Ordonanța 114. Acest lucru are implicații de cursul de schimb, pe dobânzi, pe credibilitatea țării”.

Isărescu a deplâns starea investiţiilor, dispărute din grijile guvernanţilor, cu toate că acelaşi “personaj”, Dariul Vălcov le vede acolo unde nu există.
„Datele sunt evidente. Am văzut și eu de la personajul care, cel puțin luna aceasta, a împânzit televiziunile că mi-a arătat o hartă că toată România era numai autostrăzi. Și noi ne chinuim să facem Comarnic – Brașov. Nici anul acesta nu se va face, bineînțeles”, este concluzia tranşantă a guvernatorului Isărescu.

Distribuie prietenilor

“Coridorul tragic a devenit un blestem pentru cei care trec din Transilvania spre Bucureşti şi invers sau pentru cei care vor să petreacă un mic concediu pe Valea Prahovei. Chestiunea investiţiilor – dincolo de spusele guvernatorului – rămâne un subiect care iese din preocupările electorale ale guvernanţilor de ieri şi de azi”, spune Lucian Avramescu,directorul AMPress, de curând întors de la Predeal, pe “un drum imposibil, o ruşine pentru România”.
C. Zamfir, AMPress